Sezaryenle mücadeleye ebelerden destek

Türk Ebeler Derneği Genel Başkanı Nazan Karahan, Sağlık Bakanlığınca normal doğumun teşvik edilmesi ve sezaryen oranlarının azaltılabilmesi amacıyla hazırlanan 5 yıllık eylem planına ilişkin, "Amacına ulaşması için biz de elimizden geleni yapmaya hazırız. Ebeler olarak sezaryenin zorunlu haller dışında engellenmesi konusunda biz de varız." dedi.

Sezaryenle mücadeleye ebelerden destek

Karahan,   bu ay sonuna kadar şekillendirilecek eylem planının önemli olduğunu ve bunun herkes tarafından algılanması gerektiğini söyledi.

Bebek ya da annenin tıbbi endikasyon halleri dışında sezaryenin doğru olmadığına vurgu yapan Karahan, Türkiye'de özellikle büyük şehirlerde sezaryen oranlarının diğer ülkelere göre çok yükseklerde seyrettiğine işaret etti.

Türkiye'de artık "doğum" denilince akla hemen sezaryenin gelmeye başladığına değinen Karahan, "Çünkü doğum hikayeleri artık korku dolu. Bu nedenle sezaryen artık hayatımızda normalleşmiş. Kadınların algısını değiştirmeye ihtiyacımız var." diye konuştu.

Karahan, eylem planın, yaptırımlardan eğitime kadar detaylı bir şekilde hazırlandığını aktararak, son şeklinin verilmesinin ve yasal düzenlemelerin ardından planın faydalı olacağını dile getirdi. Karahan, "Amacına ulaşması için biz de elimizden geleni yapmaya hazırız. Ebeler olarak sezaryenin zorunlu haller dışında engellenmesi konusunda biz de varız. Bu anne ve bebek için en doğru olanı." ifadelerini kullandı.

Ebelerin bu konuda üstüne büyük sorumluluk düştüğünü ve artık Türkiye'de ebeliğin daha fazla konuşulması gerektiğini ifade eden Karahan, şöyle dedi:

"Doğum, içinde hiçbir risk barındırmıyorsa ebenin sorumluluğunda olması lazım. Elbette kadın doğum hekiminin de içinde olacağı bir ekip işi doğum ancak ülkemizde bu böyle değil. İngiltere'nin Cambridge Düşesi Kate Middleton, doğumunu ebelerle gerçekleştirmiştir. İngiltere'de iyi hekim mi kalmadı da prenses ebeyle doğurdu? Hekim risk olmadığı sürece girmemiştir doğuma. Ülkemizde de bunun tam anlamıyla yerleşmesi çok önemli. Ebelere ihtiyacımız olduğu unutulmamalıdır."

- Bebekten anneye mektup

Planda yer alan "bebekten anneye mektup gönderilmesi" başlığına dikkati çeken Karahan, şu değerlendirmede bulundu:

"Hem sezaryen yapan doktora uyarı içerikli hem de buna izin veren anneye de bebek adına mektup gönderilecek. Hiçbir anne bebeğine yanlış yapamaz. Buna hakkı yok. Anne adayı sancı çekmekten korktuğu için sezaryenle doğum yapmayı tercih ederek bebeğe haksızlık yapıyor. Oysa normal doğumda bebek birçok konuda daha sağlıklı oluyor. Mektup sisteminin de hem doktor hem de anne üzerinde etkili olacağı düşüncesindeyim."

Yalnızca uyarılarla bu işin yürümeyeceğine vurgu yapan Karahan, anne adaylarının normal doğuma teşvik için eğitilmesini öngören yeni düzenlemelerin de eylem planı içinde bulunmasının kendilerini mutlu ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz