Sıcak hava kalp krizini tetikliyor

Yaz aylarında, sıcak ve neme bağlı olarak kalp ve dolaşım sistemi üzerinde baskı artmasıyla kalp krizi riskinin yükseldiği belirtildi.

Sıcak hava kalp krizini tetikliyor

Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, aşırı sıcaklar tansiyon düşmelerine, aşırı damar kasılmalarına ve kalbe giden kan akımı dengesinin bozulmasına neden olduğunu söyledi. Alan, “Aşırı nem ve buharlaşma ile birlikte, yeterli sıvı da alınmazsa kan koyulaşıyor ve pıhtılaşma eğiliminde artma oluyor. Tüm bu mekanizmalar özellikle kalp hastalarında damar problemini artıran ve krize davetiye çıkartan nedenler arasında yer alıyor.

KALBİNİZİ KORUYUN

Kalp hastalıkları arasında en çok korkutan konuların başında ise kalp krizi geliyor. Kalp krizi günümüzde hem kadınları hem de erkekleri ilgilendiren, özellikle de sıcakların, nemin artmasıyla birlikte dikkat edilmesi gereken bir sağlık sorunu haline geliyor. Ancak kalp krizinin belirtileri yeterince tanınmadığından, birçok insan hastaneye başvurmakta geç kalıyor” dedi. Aktivitelerin sabah veya akşam saatlerinde yapılması gerektiğini kaydeden Alan, “Günlük su miktarına dikkat edilmeli. Tok karna denize girilmemeli. Fazla yağlı, kızartma, ağır yemekler yerine, bol sebze, haşlama veya ızgara tarzı hafif gıdalar tercih edilmeli” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz