Sinüzit, Çocuklarda Körlüğe Neden Olabilir

Memorial Diyarbakır Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Fuat Bulut, sinüzitin, ilaç tedavisi ile iyileşebildiği gibi çok ağır bir tabloda körlük ya da menenjitle de sonuçlanabildiğini bildirdi.

Sinüzit, Çocuklarda Körlüğe Neden Olabilir

Bulut, son yıllarda önemi daha da iyi anlaşılan çocuk sinüzitlerinin, yetersiz ve eksik tedaviler sonucu hala önemli bir sorun olduğunu ifade ederek, çocuklarda tam burun tıkanıklığı, şiddetli baş ağrısı veya işitme kaybı gelişmedikçe kendini gizleyebilen hastalığın, alerjik hastalarda daha sık görüldüğünü kaydetti.

SİNÜZİT TEHLİKELİ

Çocukluk döneminde ortaya çıkan sinüzitte, geceleri veya sabaha karşı ortaya çıkan inatçı öksürük, sarı-yeşil renkli koyu kıvamlı burun akıntısı, göz çevresinde basınç hissi, nefeste kötü koku, koku alma bozukluğu, mide bulantısı veya kusma, 10-14 günden fazla süren soğuk algınlığı, bazen hafif ateş yükselmesi, burun tıkanıklığı ve horlama, geniz akıntısı ile bazen boğazda yanma, davranış değişiklikleri ile özellikle 6 yaş sonrası geçmeyen baş ağrısı gibi belirtilerin bir kaçının görülmesi halinde, mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerektiği uyarısında bulunan Bulut, şunları söyledi:

"Hastanın kulak, burun, boğaz muayenesine başlamadan önce detaylı şekilde aile öyküsü, alerji hikayesi ve olası risk faktörleri sorgulanır. Endoskopik muayeneden sonra gerekirse görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Çocuk sinüzitlerinin tanısında sinüsleri mutlaka radyolojik olarak görmek gerekirse, başvurulacak görüntüleme yöntemi bilgisayarlı sinüs tomografisi olmalıdır. Ancak tomografi çocuklarda zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır.

KÖR EDEBİLİR

Akut sinüzit belirtileri 3 aydan daha az sürede tamamen düzelebilen çoğu zaman virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Akut sinüzitlerin tedavisinde özellikle doğru antibiyotik kullanımı önemlidir. Tuzlu su spreyleri ile akıntıların kıvamı yumuşatılabilir. İstirahat ise tedavide önemli bir seçenektir."

ERKEN TEŞHİS

Bulut, kronik sinüzitte belirtilerin 3 aydan uzun sürdüğünü, çocuğun yılda 4-6 kez sinüzit atağı yaşaması halinde, mutlaka alerji ve geniz Eti açısından kulak burun boğaz muayenesinin yapılması gerektiğini belirterek, hastalıkta erken teşhisin önemine değindi.

Sinüzitte uygun ilaç tedavisi ile çok başarılı sonuçların alındığını ifade eden Bulut, şunları kaydetti:

AMELİYAT GEREKLİYLE

"Çocuk sinüzitlerinde sinüslere yönelik ameliyat gerektiren durumlar, ilaç tedavisine dirençli olan vakalardır. Göz etrafında apse oluşumunda, cerrahi tedavi önemli bir seçenek. Kronik sinüzit ile birlikte geniz Eti büyüklüğü olan veya sık bademcik enfeksiyonu geçiren çocuklarda, geniz Eti ve gerekirse bademciklerin alınması tek başına kronik sinüziti tedavi edecek bir yöntem değildir. Buna yardımcı bir tedavi de uygulanmalıdır. Uygun içerik ve sürede verilen medikal tedavi ve gereken durumlarda yapılan geniz Eti ve bademcik ameliyatlarına rağmen tedavi edilemeyen kronik sinüzitlerde tercih edilen tedavi yaklaşımı endoskopik sinüs cerrahisidir. Çocuklarda ameliyat, iyi sonuç veren bir tedavi seçeneğidir. Ameliyatta en önemli amaç, sinüs ağızlarının açılmasını sağlamak ve sinüslerin içini temizlemektir" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz