Soğuk havalarda kalkan: 'Kış Çayı'

Havaların soğumasıyla beraber hastalıklara karşı vücudumuzun direncini artırmak için ‘kış çayı’ tam bir koruyucu görevi görüyor.

Soğuk havalarda kalkan: 'Kış Çayı'
Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde hastalıklara yakalanmanın tam zamanı.. Peki kendimizi hastalıklara karşı nasıl koruyacağız? Eskişehir'de uzun yıllardır aktarlık yapan Ali Atılkan “Şimdi tam hasta olmanın zamanı. Havalar bir sıcak bir soğuk. İnsanların kendilerini korumaları gerekmektedir.” Dedi. Atılkan, “Bunun için aktarlarda kış çayları var. Bunu hasta olmadan önce kullanırsak vücuda daha iyi işler. Hasta olduktan sonra bunun değerleri kayboluyor. Mühim olan bunu hasta olmadan önce içmek. Kış çayı; öksürük, halsizlik, yorgunluk, grip, boğaz ağrısı gibi birçok hastalığa vücut direnci için iyi gelir. İçinde zencefil, zerdeçal, adaçayı, tarçın, papatya, kuşburnu gibi 15'e yakın bitkiden oluşuyor. Karışımın içine isteğe göre başka bitki çayları da ekleyebiliyoruz" dedi.

KIŞ ÇAYI TARİFİ Aktarlarda hazır olarak satılan kış çayını evinizde kendiniz yapmak isterseniz işte tarifi;

Malzemeler:

Ihlamur 50 Gr

Adaçayı 20 Gr

Tarçın 1 Çubuk

Zencefil 2 Parça

Karanfil 5 Adet

Havlıcan 2 Parça

Kuşburnu 50 Gr

Hibisküs 30 Gr

Okaliptüs 5 Yaprak

Papatya 10 Tane

Hazırlanışı: Malzemeleri harmanladıktan sonra bir bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı karışımdan koyup 5 Dakika demlendirdikten sonra süzün , Bal veya pekmezle tatlandırarak içebilirsiniz

Kaynak: Diyarbakır Söz