Görüş Bildir

Soğuk ve karlı hava da en çok muzdarip olunan yüz felci için dikkatli olunmalı

Soğuk ve kar yakar derler. Ancak soğuk ve karlı hava da dışarı çıkmaya mecbur olan bireyin en dikkat etmesi gereken uzuvu yüzü olması gerekli iken, yüz felci konusunda da uzmanlar soğuk havaya dikkat edilmesi gerekliliğinden bahsediyor. Peki yüz felci nedir?

Soğuk ve karlı hava da en çok muzdarip olunan yüz felci için dikkatli olunmalı

Soğuk ve kar yakar derler. Ancak soğuk ve karlı hava da dışarı çıkmaya mecbur olan bireyin en dikkat etmesi gereken uzuvu yüzü olması gerekli iken, yüz felci konusunda da uzmanlar soğuk havaya dikkat edilmesi gerekliliğinden bahsediyor

Gözyaşı ve tükürük salgısının azalması, tat duyusunun bozulması, gürültüye hassasiyet gibi bulguların yüz siniri felcinin belirtisi olduğunu ifade eden uzmanlar, soğuk havalarda yüz felcine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Yüz sinirinin çalışmamasının en bariz bulgusunun yüzün bir yanındaki hareketlerin azalması veya kaybolması olduğunu ifade eden Özel Hayat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Haluk Akış, "Gözyaşı ve tükürük salgısının azalması ve tat duyusunun bozulması yüz siniri felcinin belirtisidir. Yüz felci, yüzün kaslarını uyaran sinirlerde ortaya çıkmaktadır. Yüz sinirlerinin soğuğun etkisiyle kemik bir kanalın içerisinden geçerken sıkışması sonrası yüz felci meydana gelmektedir. Bu durumda ağızda ve yüzün değişik yerlerinde kaymalar meydana gelmekte, gözleri kapatamama gibi belirtiler göstermektedir. Bu durum yüz görüntüsünü bozarken, gözün kapanmaması ise enfeksiyon kapmasına sebep olabilir" dedi.

Yüzün çok fazla soğuğa maruz kalan bir bölge olduğuna dikkat çeken Akış, "Soğuk havalarda dışarı çıkarken mutlaka yüzü ve başı soğuktan koruyacak şekilde bere, şal ve atkı kullanılmalıdır. Banyo sonrası saçlar tam kurutulmadan dışarı çıkılmamalı, yüz su ile temas ettiği zaman ise kurutulduktan sonra bulunan ortamdan çıkılmamalıdır. Yüz felci tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu sebeple yüz felci bulguları olan hastalar hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Yüz felcinin önüne geçmek için ise, yüz egzersizleri de çok önemlidir" diye konuştu.

Yüz felci belirtileri

Yüz felci kişiden kişiye çok farklı bir şekilde kendini gösterir. Bazen çok hafif olur ve kişi gülünce ancak yüz felci anlaşılır. Yüz felci ilerleyici bir hastalıktır ve maksimum şiddetine birkaç saat ya da günde gelir. Sıklıkla soğuk ve rüzgar sonrasında gelişen bir hastalıktır.

Yüz felcinde bir iki gün önce kulak arkasında ağrı oluşur. Patofizyolojisinde fasiyal sinirin ödemi yatar ve sinir şişmiştir. Yüzün bir tarafında yüz ifadesinin tüm kasları güçsüzleşir ya da tamamen etkisiz olur. Mimik hareketleri istendiği gibi yapılamaz.

Yüz felci esnasında göz kapakları kapanamaz, dudak kenarı düşer ve alın da kırıştırılamaz.

Yüz felci hastasında herhangi bir duyusal kayıp olmamasına rağmen hissizlik belirtilebilir. Bazı hallerde (korda timpani tutulumu) tat alma kaybı; stapedius kası tutulumuna bağlı olarak sese hassasiyet (hiperakuzi) oluşabilir.

İstemsiz gözyaşı (timsah gözyaşları), göz kapatmaya çalışırken göz küresinin yukarı kayması (Bell fenomeni), göz kapatamamaya bağlı korneada tahriş görülür.

Felçli tarafta yiyecek ve içeceklerin dışarı düşmesi de görülmektedir.

Yüz felci tanısı

Hastanın detaylı hikayesi, klinik bulgular, dikkatli bir fizik muayene ve EMG ve diğer radyolojik yöntemlerle konulur.

Yüz felci tedavisi

Hastaların %80 gibi bir oranı 2-3 haftada iyileşir. Bunlar haricinde %10’luk kısmın iyileşmesi bir yıla kadar sürebilirken, %10’luk kısım ise iyileşemez ve yüzde sinkinezi gelişir.

Tedaviye hastalık başlangıcından sonra en kısa sürede başlanması iyileşmeyi hızlandırmaktadır.

Hastanın eğitimi tedavinin ana prensibidir. Hastaya rahatsızlığı açıklanmalı. İlk dönemlerde mutlaka soğuktan korunmalı. 3 hafta süre ile soğuk havada dışarı çıkmamalı. Lokal olarak o bölgeye sıcak kompres uygulanımı erken dönemde yararlıdır. Bu tür rahatsızlıklarda gözün kapatılmasında zorluk olabilir. Gözde kuruma, keratit, konjunktivit görülebilir. Göz geceleri kapatılmalıdır. Gün boyunca koruyucu gözlükler kullanılmalıdır. Göz kuruluğu için göz yaşı kullanılabilir.

Bell’s palside ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlk 24-48 saat içerisinde ilaç tedavisine başlanılmalıdır Hastanın mevcut başka hastalıkları da varsa bunlar da göz önüne alınmalıdır.

Fizik tedavinin de hastalığın iyileşmesine katkısı büyüktür. Fizik tedavi olarak hastaya masaj – yüz egzersizleri – EMG biofeedback – elektrik stimulasyonu – elektroterapi ve akupunktur uygulanır.

Fizik tedavi ile yapılan yüz jimnastiği

Bu jimnastik günde 3-5 defa aynanın karşısında yapılmalıdır.

– Dudaklar kapalı iken ağız büzülür

– Dudakları açarken ağız büzülür

– Alt çene ile üst çene örtülür

– Yanaklar içeri çekilir

– Gözler kapalı ağız iyice açılır

– Üst dudak alt dudağın üstüne çekilir

– Alt dudak üst dudağın üstüne getirilir

– Alt çene kaldırılır ve ağız açık tutulur

– Yanaklar şişirilir ve gözler kapanarak hava sağa ve sola yitilir

– Islık çalınır

– Ağız önce büyük O olacak şekilde, sonra yavaş yavaş küçük o’ya doğru küçültülür.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir