Görüş Bildir

Tam Endoskopik Bel Fıtığı Cerrahisinde Canlı Ameliyatla İleri Düzeyde Kurs

'Tam Endoskopik Bel Fıtığı Cerrahisi' konusunda alanının en iyi uzmanları, kurs için Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir araya geldiler.

Tam Endoskopik Bel Fıtığı Cerrahisinde Canlı Ameliyatla İleri Düzeyde Kurs

Minimal İnvaziv omurga cerrahisi teknikleri içinde dünyada en ileri teknik olan ve giderek birçok merkezin 'Altın Standart' olarak kabul ettiği Tam Endoskopik Cerrahi; dokuları koruyarak radikal tedavi avantajlarını birleştiren bir uygulamadır. Dünyada 3 ülkede Almanya, Türkiye ve Tayland’da gerçekleştiren 'Uluslararası Tam Endoskopik Bel, Sırt ve Boyun Omurgası Cerrahisi Eğitimi' yıl boyunca 4 defa tekrarlanıyor. Az sayıda verilen bu eğitimleri gerçekleştiren ekibin Türkiye'deki öncülerinden olan Op. Dr. Ali Güven Yörükoğlu, ileri düzeyindeki eğitimlerini FeldSurgery ekibi ile birlikte yürütmektedir. Türkiye'de gerçekleşen eğitimlerin koordinasyonu Op. Dr. Yörükoğlu tarafından gerçekleştirilmektedir.

Kurs hakkında bilgi veren Op. Dr. Ali Güven Yörükoğlu, “Bu sene 6'ncısını düzenliyoruz. Yaklaşık 2010 yılından beri 24 farklı ülkeden bu tekniği öğrenmek için cerrahlar geliyor. Başarıyla kursu tamamlayıp kendi ülkelerine dönüyorlar. Bir çoğuyla bağlantımız devam ediyor. Bu tekniği kendi hastalarına uygulamaya başladılar” dedi.

"BU YÖNTEMLE HASTA AYNI GÜNDE TABURCU OLABİLİYOR"

Bu işlemin 2007 yılında Dr. Sebastian Ruetten'nin Almanya'da geliştirdiği bir teknik olduğunu söyleyen Op. Dr. Yörükoğlu, "Toplumda sık görülen bel fıtığı hastalığı mikro cerrahi yöntemle başarılı şekilde ameliyat ediliyordu. Bu mikro cerrahi yöntemin bir takım dezavantajları oluyordu. Bunlar, beldeki kasların kesilmesi, kemik ve dokuya zarar verilmesi gibi dezavantajlar. Buna bağlı olarak hastanın ameliyattan sonra bir takım problemleri oluyordu. Dr. Ruetten'in geliştirdiği tam kapalı ameliyatta, hastanın kas ve kemik dokusuna zarar vermeden ameliyat yapılma tekniğidir. Hastalarımız aynı gün hastaneden taburcu olabiliyorlar. Başarı oranı diğer tekniklerle aynıdır. Avantajları ise, hastanede yatış süresi kısa, iyileşme süreci hızlı ve hastalar tarafından kabul edilmesidir" diye konuştu.

"EĞİTİMLER 3 ÜLKEDE VERİLİYOR"

Op. Dr. Yörükoğlu, şöyle devam etti: "Bir kursa gelmekle öğrenilmiyor. Deneyimli cerrahların yanında ameliyatları seyrederek, bu tür kurslara sürekli katılarak deneyimler arttırılmaya çalışılıyor. Türkiye'de Prof. Dr. Ali Canpolat'ın öncülüğünde devam eden bu kurslar, dünyada bu kalite ve düzeyde 3 ülkede yapılıyor. Almanya'da Eylül ve Nisan aylarında Dr. Ruetten'nin kliniğinde yapılıyor. Bu klinikte Amerika ve Avrupa katılımcılarının yönlendirildiği kurs oluyor. Taylan'da Şubat ayında Uzakdoğu katılımcıların başvurduğu kurs oluyor. Bizim içinde Türki Cumhuriyetler, Balkanlar ve özellikle Ortadoğu cerrahlarının bu sistemi öğrenmek için Türkiye'ye geldiği kurslar oluyor."

"BEL FITIĞINDA DÜNYADAKİ EN İLERİ TEKNİK"

Uygulanan bu yöntemin hastaya en az hasar verip, fıtığı çıkarıp iyileştirmek olduğu vurgusunu yapan Op. Dr. Yörükoğlu, "Bel fıtığında dünyadaki en ileri tekniktir. Başarı oranı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış durumda. Birçok Avrupa ülkesinde ve Uzakdoğu'da neredeyse mikro cerrahinin yerini almış durumda. Türkiye'de hem kurslara devam edip, hem de yurt dışında öğrenip bu tekniği uygulayan merkezler olmaya başladı. Hastalar başarılı şekilde tedavi olmaya devam ediyor" dedi.

Ameliyatın risklerine değinen Op. Dr. Yörükoğlu, "Diğer yöntemlerde risk ne varsa bunda da aynı. Bu yöntemi genel anestezi altında yapıyoruz. Narkoza bağlı ne riskler varsa bu teknikte de aynıları var. Küçük alanda küçük aletlerle çalışıyorsunuz. Hastaya ekstra riskler getirmiyor" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi