Tedbir almazsanız bahar yorgunluğu kronikleşir

Uzmanlar bahar aylarında, vücut metabolizmasındaki değişikliklerle birlikte oluşan halsizlik, isteksizlik ve yorgunluk hali olarak tanımlanan 'bahar yorgunluğu'nun bir hastalık olarak tanımlandığını ve önlem alınmazsa kronikleşebileceğini dile getiriyor.

Tedbir almazsanız bahar yorgunluğu kronikleşir

Bursa Özel Bahar Hastanesi'nden İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Hüseyin Şimşekli, kışın soğuk günlerinin yerini baharın ılıklığına bırakırken birçok kişide halsizlik, yorgunluk, kas-eklem ağrıları, uyku isteği gibi ortak şikâyetler gözlendiğini söyledi.

BAHAR YORGUNLUĞU KRONİKLEŞİR

Bu yakınmaların genellikle bahar yorgunluğuna bağlandığını anlatan Uzm. Dr. Şimşekli, "Bahar yorgunluğunun en önemli nedeni, havaların ısınmasıyla birlikte daha fazla suyun buharlaşması ve bunun sonucunda da havadaki nem oranının ve elektrik yükünün artmasıdır. Bu yükün iyonlar aracılığıyla taşındığı vurgulanmaktadır. Pozitif ve negatif değerde iki tür iyondan pozitif olanlar arttıkça vücuda zindelik getirir. Negatif yüklü iyonların artması ise yorgunluk, halsizlik ve gerginliklere neden olur. Havadaki elektrik yükü şehirlerde daha fazladır. Taşıtların havayı kirletmesi, sanayi atıkları, trafik keşmekeşi vb. etkenler elektrik yükünü artırır. Elektrik yükünün yoğunluğu, bahar mevsiminde sinir gerginliğini ve stresi tırmandırmaktadır." dedi.

ALKOL VE SİGARADAN UZAK DURUN

Bahar yorgunluğuna karşı bir dizi tedbir alınabileceğine işaret eden Dr. Şimşekli, bahar yorgunluğuna yakalanmamak ya da bahar yorgunluğunu daha hafif atlatmak için, özellikle uyku düzenini bozmamaya ve değiştirmemeye dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. Her gün sabahları aç karnına en az 5 dakika yürüyüş yapılmasını, ancak bu yürüyüşleri güneşli günlerde yapmaya özen gösterilmesini tavsiye eden Şimşekli şöyle devam etti: "Her sabah 10-15 dakika aç karnına jimnastik yapın. Ama vücudunuzu aşırı yormaktan da kaçının. Jimnastik yapacağınız odayı ciğerlerinize bol oksijen girmesi için bir süre havalandırmayı unutmayın. Sofranızdan meyve ve sebzeyi eksik etmeyin. Sevmeseniz de mevsimin özelliğini taşıyan meyve ve sebzelerin bütün çeşitlerinden bol miktarda yiyin. Baharda vücudun daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı olur. Özellikle de B ve C vitaminleri ile potasyuma. B ve C vitaminleri sebze ve meyvelerde, potasyum da domates, patates ve kayısıda bol miktarda bulunmaktadır. Günde 3 litre su için. Yemek yemeden ve yatmadan önce azar azar içerek vücudunuza ihtiyacı olan suyu sağlayın. Uyku ritmine dikkat edin. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırın. Alkol, kola ve kafein içeren içecekler ile sigaradan kesinlikle uzak durun."

UZUN SÜRMESİ HALİNDEKİ TEDAVİ

Uzm. Dr. Şimşekli, bahar yorgunluğu belirtilerinin uzun sürmesi ve kişinin günlük aktivitelerini yapmasına engel olması durumunda kansızlık, enfeksiyonlar, tiroid hastalıkları, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, bağışıklık sistemi hastalıkları, psikolojik hastalıklar ve tümöral hastalıkların araştırılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz