Tırnak batmasında tırnak çekimi çözüm değil

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Murat Saylık, tırnak batması durumunda yanlardan veya tamamen yapılacak tırnak çekimlerinin çözüm sağlamadığını söyledi. Saylık, 5-10 dakikalık bir müdahale ile batan köşelerde tırnak ve kötü alınarak tedavinin mümkün olduğunu dile getirdi.

Tırnak batmasında tırnak çekimi çözüm değil

Op. Dr. Saylık, tırnak tamamen çekilmeyeceği için hastanın daha az ağrı duyduğunu, estetik olarak da daha küçük ve iyi görülen tırnak olacağını kaydetti. Daha önce yaptıkları bin 200’ün üzerinde tırnak müdahalesinde nüks olayının nadir olduğunu ifade eden Dr. Saylık, bu tedaviden sonra özel bakım veya özel kesime gerek olmadığını vurguladı.

TIRNAK KÖKÜNÜZÜN YANLARDAN ÇEKİYİP ÇEKİLMEYECEĞİNİ SORUN

Tırnak şekli normal olduğu halde tırnak genişliğinin fazla olmasına bağlı tırnak batması vakalarıyla çok karşılaştıklarını belirten Saylık, şu bilgileri verdi: “Dar ayakkabı, tırnağın yanlış kesilmesi, hızlı büyüme dönemi, hamilelik ve tırnağa darbe batmanın başlamasına sebep olabilir. Bu tür tırnak batmasının tedavisinde olay başlangıç aşamasında ise ve tırnak kenarında akıntılı ve kolay kanayan et oluşmadı ise tırnağın batan köşesine bir parça pamuk tıkayıp batma hafifletilir, antibiyotik ilaçlar ve pansumanla iyileştirilir. Eğer tırnağın kenarında kolay kanayan et oluştuysa, uyuşturulduktan sonra tek taraflı ise 5, çift taraflı ise 10 dakikalık bir müdahale ile tırnağın genişliğini kalıcı bir şekilde azaltarak tırnak yatağının genişliğine eşitlenir ve tırnak batması kalıcı bir şekilde çözülür.”

Bu işlemde önce parmak kökünden insulin iğne ucu ile uyuşturucu ilaç yapılarak parmağın uyuşturulduğunu anlatan Saylık, şöyle devam etti: “Tırnağın yalnız batan köşesi 3-5 mmgenişliğinde alınır, granülasyon dokusu temizlenir ve batan köşe 0.5-1 cmaçılarak tırnağın köşesini oluşturan kök kısmı alınır, bir tane küçük dikişle köşe kapatılır. İlk gün hastaya fazla yürümeden istirahat etmesi önerilir; ertesi gün terlik veya yazlık ayakkabı ile gezebilir, işine dahi gidebilir; 5-7 gün sonra normal ayakkabı giyebilir. Bir hafta sonunda dikiş alınır ve pansuman biter.”

“TIRNAK ÇEKİLDİĞİNDE NÜKS ETME KAÇINILMAZ”

Kök alınmayıp sadece tırnak çekildiğinde ise nüks etme durumunun kaçınılmaz olduğunu dile getiren Saylık, “Müdahale yaptığım birçok hastanın tırnağı daha önce başka merkezlerde bir veya birkaç defa çekilmişti. Yukarıda bahsedilen müdahalenin en can alıcı noktası tırnağın kökünü oluşturan dokuları iyi tanıyıp tamamen almaktır, bu dokuları tam olarak ayırt edemeyen hekimlerin yaptıkları müdahalelerde nüks oranı yüksektir. Resmi kayıt tutmaya başladığımız son 4 yılda yaptığım 1200 tırnak batması müdahalesinden sonra sadece 1 nüks vakası ile karşılaştık. “ diye konuştu.

Saylık, tırnağın şeklinin bozuk olmasına bağlı tırnak batması durumu konusunda ise şunları kaydetti: “Bu grupta incelenen olguların çoğunda tırnakta mantar enfeksiyonuna bağlı şekil bozukluğu, doğuştan tırnakta şekil bozukluğu ve her ne kadar dar ayakkabıya bağlansa da nedenini tam olarak bilmediğimiz sonradan oluşan kerpeten tırnak yer almaktadır. Bu olguların tedavisinde tırnağın şekil bozukluğunun derecesine göre karar verilir, basit vakalarda yukarıda anlatılan müdahale uygulanır. İleri vakalarda tırnağın tümü ve kökü alınarak tırnak kökten kurutulur.”

Dr. Saylık, bebeklerde karşılaşılan tırnak batmalarında sadece batan köşede tırnağın ve granülasyon dokusunun alınmasının yeterli olduğunu, kök alınmasına gerek kalmayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz