Tüm stresinizi 5 dakikada yok ediyor! Bu yöntemi bilende ne sinir ne stres kalıyor

Günlük stresi azaltmaya yardımcı olmak için 5 dakikalık basit bir egzersiz oluşturuldu. Stresle başa çıkmak için sempatik sinir sisteminizi devre dışı bırakmanız gerekir. Bu savaş veya kaç tepkisidir.

Tüm stresinizi 5 dakikada yok ediyor! Bu yöntemi bilende ne sinir ne stres kalıyor

Stres altında, savaş ya da kaç tepkisi otomatik şekilde etkinleşerek kortizol, diğer hormonlar ve nörotransmiterlerin salınmasına neden olur. Sempatik sinir sisteminizi kapatmak, parasempatik sinir sisteminizin (dinlenme ve sindirim modu) bu maddelerin normal seviyelere indirmesini sağlar, böylece artık sürekli olarak yüksek kortizol seviye durumuna maruz kalmazsınız.

Sempatik sinir sisteminizi kapatmak aslında bilinçli bir çaba gerektirir, ancak semptomların hemen giderilmesi ve uzun vadede sağlık yararları, bu çabaya değer. 5 dakikalık basit bir egzersiz bile günlük stresi azaltmaya yardımcı olabilir.

1. Kutu nefes alma yöntemi

Bu teknik, nefesinizi her nefes arasında tutarak, nefes alırken dört eşit sayım kullanır. Her adımda 4’e kadar sayın. Yavaşça nefes alın, nefesinizi tutun, yavaşça nefes verin ve nefesinizi tekrar tutun.

2. 5 dakika meditasyon

Zamanlayıcıyı 5 dakikaya ayarlayın ve rahatça dik pozisyonda oturun. Daha sonra gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın. Dikkatiniz dağıldığında yavaşça nefesinize dönün.

3. Doğa terapisi

Bu durumda beş duyunuzu kullanın ve doğayla bağlantı kurun. Görebildiğiniz 5 şeyi, hissedebildiğiniz 4 şeyi, duyabildiğiniz 3 şeyi, koklayabildiğiniz 2 şeyi ve tadabildiğiniz 1 şeyi bulun. Ayrıca yaklaşık 20 dakika yürüyerek doğanın keyfini çıkarabilirsiniz.

4. İlişkileri güçlendirin

Arkadaşlarınızla ve ailenizle kaliteli zaman geçirmeye özen gösterin. Onlarla birlikteyken tamamen sohbete odaklanın, aktif olarak dinleyin ve şefkatle karşılık verin.

5. Aralıklı oruç

Aralıklı oruç, gerçekte parasempatik sinir sistemini harekete geçirmeye yardımcı olur. Size uygun bir oruç planı seçin; örneğin 16 saat boyunca oruç tutun 8 saat yemek yeme süresi belirleyin.

Kaynak: Diyarbakır Söz