Görüş Bildir

Türkiye'de 40 yaş ve üzeri her beş yetişkinden biri KOAH'lı'

Prof. Dr. Alev Gürgün, hasta ve hasta yakınlarına KOAH hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de 40 yaş ve üzeri her beş yetişkinden biri KOAH'lı'

Gürgün, "Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, halk dilinde kronik bronşit veya müzmin bronşit gibi adlarla bilinen KOAH, akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak soluk alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanmasıyla nitelenen, süreğen bir hastalıktır. Bu hastalıkta kalp yetmezliği gelişebilir. Bu yüzden erken tanı ve tedavi çok önemlidir." dedi.

EN HIZLI ARTAN ANCAK EN AZ BİLİNEN HASTALIK

Her yıl KOAH’tan yaklaşık 3 milyon kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Prof. Dr. Gürgün "Günümüzde altıncı ölüm nedeniyken 2020 yılında üçüncü ölüm nedeni olarak karşımıza çıkması beklenmektedir. Zamanla diğer süreğen hastalıkların görülme sıklığı azalırken toplumda sigara içmenin yaygınlaşmasıyla KOAH’ın görülme sıklığı ve bu hastalığa bağlı kayıplar her geçen gün artmaktadır. Hastaların dünyada yüzde 80’i, Türkiye’de yüzde 90’ı hasta olduğunun farkında bile değil. Ülkemizde 40 yaş ve üzeri her beş yetişkinden birinde KOAH bulunmaktadır. Bu hastalığa yakalanma riski sigara ve tütün ürünleri kullanan kişilerde 10 kat, pasif içicilikte ise 5 kat artıyor." diye konuştu.

KOAH HASTALARINA TAVSİYELER

Her gün 30 dakika hafif tempolu yürüyüşün olmazsa olmazlardan olduğunu belirten Gürgün, nemli havalar yerine kuru ortamda yapılması gerektiğini söyledi: "Bu konuda hasta yakınlarını özellikle uyarıyorum. Hastaları, sigara içilen ortamdan uzak tutmalısınız."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi