Görüş Bildir

Tütün ve türevlerinin akciğer kanseri ile ilgisi paralel orantılı

Akciğer Kanseri ve sigara tiryakiliği arasındaki yüzde 90 aynı noktada kesiştiği uzmanlar tarafından yüzde yüz onaylandı. Tütün ve tütün ürünleri kullananların akciğer kanseri ve bir çok kanser türüne yakalanma olasılıklarının, sigara içmeyenlere göre yüzde 90 fazla olduğu aşikar

Tütün ve türevlerinin akciğer kanseri ile ilgisi paralel orantılı

Akciğer Kanseri ve sigara tiryakiliği arasındaki yüzde 90 aynı noktada kesiştiği uzmanlar tarafından yüzde yüz onaylandı. Tütün ve tütün ürünleri kullananların akciğer kanseri ve bir çok kanser türüne yakalanma olasılıklarının, sigara içmeyenlere göre yüzde 90 fazla olduğu aşikar

Sigaranın dünya genelinde her yıl 5.4 milyon kişinin ölümüne neden olduğu belirtildi. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Başak Oyan Uluç, akciğer kanserinin yüzde 90'ının sigaradan kaynaklandığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önderliğinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sorunlara karşı yürütülen mücadele kapsamında dünya ülkelerinde her yıl 31 Mayıs günü "Dünya Tütünsüz Günü" olarak kabul ediliyor. Oldukça yaygın şekilde kullanılan tütün ürünleri sağlık üzerinde kalıcı hasarlara yolaçtığı belirtildi. Kanserin, kökeninde yaygın tütün kullanımının olduğunu belirten Prof. Dr. Başak Oyan Uluç, bu hastalığın günümüzde ölüm nedenleri arasında 2. sırada yer aldığına dikkat çekti.

TÜTÜN AZALDIKÇA KANSER AZALIYOR

Kanserden ölümlerin yüzde 30'undan, akciğer kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 90'ından sigaranın sorumlu olduğunu belirten Prof. Dr. Uluç, sigara kullanımını azaltmaya yönelik alınan önlemlerin etkileri şöyle anlattı: "Bir ülkede tütün kullanımı azaldıkça akciğer kanseri de azalmaktadır. Türkiye'de son yıllarda başarıyla uygulanan dumansız hava sahası gibi önlemler sayesinde sigara kullananların sayısında azalma sağlanmıştır. Bu azalma, özellikle erkeklerdeki akciğer kanseri görülme sıklığına da yansımaya başlamıştır. Sigara yasağının olumlu etkileri gelecek 10 yıl içinde akciğer kanseri ve buna bağlı ölümlerde kaydedilen azalmayla görülecektir. Ancak yasağın ilk başladığı döneme göre denetimlerde gevşeme olduğu, halka açık bazı sosyal alanlarda bu yasağa uyulmadığı görülmektedir."

İMMÜNOTERAPİYLE UMUT VERİCİ SONUÇLAR

Son yıllarda akciğer kanserinde umut verici sonuçların immünoterapi çalışmalarından gelmeye başladığını ifade eden Uluç, kısa süre içinde ilaçların piyasaya çıkacağını belirtti. Uluç tedaviyle ilgili şunları söyledi: "Sağlıklı bir immün sistem aktifleştiği zaman, bunun normal dokulara da zarar vermesini önlemek için belli bir süre sonra fren mekanizmaları devreye girmekte ve bağışıklık sisteminin saldırısını durdurmaktadır. İşte fren mekanizmalarından en önemlilerinden biri PD-1 reseptörüdür. PD-1 reseptörü aktifleştiği zaman, bağışıklık sistemi tümöre karşı tolerans geliştirmekte ve immün sistemin tümöre saldırısı durmaktadır. PD-1'i hedefleyen nivolumab ve pembrolizumab isimli ilaçlar bağışıklık sisteminin başlattığı saldırıyı frenleyen PD-1 reseptörünün aktifleşmesini önlemekte ve bu şekilde immün sistem tümöre tolerans geliştirmeyip, tümörü yok etmektedir. Daha önce aldığı tedavilere direnç geliştirmiş olan hastalarda PD-1'i hedefleyen immünoterapi ilaçlarının etkili olduğu klinik çalışmalarda gösterilmiştir ve yeni çalışmalar devam etmektedir. Bu ilaçların en önemli avantajı moleküler değişiklikleri olsun olmasın tüm küçük hücreli-dışı akciğer kanserlerinde etkili olmalarıdır."

İmmünoterapinin akciğer kanseri dışında çok sayıda farklı kanser türünde cilt kanseri ve böbrek tümörlerinde de etkili olduğunu söyleyen Uluç, immünoterapilerin gelecek 10 yılda kanser tedavisinin belkemiğini oluşturması ve kanserlerin yüzde 60'ında kullanılmaya başlanmasının beklendiğini söyledi.

18. yüzyılda Avrupa’ya İspanya yoluyla Amerika Kıtası’ndan geldiği bilinen bağımlılığı günümüzde fazlasıyla yaygınlaşmış sigaranın insan sağlığına verdiği zararlar saymakla bitmiyor.

Bu besinler vücudu arındırıyor

Uzun yıllar boyunca tüketilen sigaranın vücudu ağır nikotin tabakası ile birlikte ele geçirdiğini belirten uzmanlar vücudu arındırmanın yolunun bazı besin maddelerinden geçtiğine dikkat çekiyor. Hayatı ciddi yönde olumsuz etkilediği bilinen sigaranın zararlarını, ulaşımı kolay bazı besin maddeleriyle bertaraf edilebileceğini söyleyen Özel Liva Hastanesi’nden Uzman Doktor Abdullah Açıkgöz; “Yıllarca tütün ürünü kullanıp bırakan kişiler vücudunu nikotinden arındırmak isterse bazı yiyeceklerle bunu başarabilir, Nikotin temizliği dışında başka faydaları olan şu besinler öneriyoruz.

Zencefil akciğerleri temizliyor

Zencefil; Antioksidanlar listenin başında yer alan zencefilde akciğerlerin temizlenmesini sağlar. Bu nedenle zencefil çayı içerek, sigara isteğini azaltma kararınızda daha emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak zencefil bitkisi çayı yapılmadan da yenilebilir.

Kivi; Nikotini vücuttan atılmasını sağlar ve bol miktarda vitamin içerir. Ayrıca enerjik ve dinç olmanızı sağlar.

Isırgan Otu; İçinde bol miktarda demir minerali ve dezenfektan özellikli madde içeren ısırgan otu sayesinde bedende ve akciğerlerde biriken nikotinden kurtulabilirsiniz.

Havuç; Sigara tiryakisiyseniz her içtiğiniz sigaradaki nikotinin vücudunuzda 3 gün kaldığını unutmayın. Cilde zarar veren nikotinin bu etkisine karşı havuç suyu içebilirsiniz. Vitaminler açısından zengin olan havuç yada havuç suyu cildin kendini yenilemesini ve nikotinden arınmasını sağlar.

Sigarayı bıraktıktan sonra metabolizma yavaşlamasını her gün düzenli bir şekilde 2,5 litre su tüketerek giderilebileceğini belirten Açıkgöz;

“Sigarayı bırakanlar yüksek kalorili yiyeceklerden ziyade hafif yiyecekler tercih edilebilir. Kişi çay, kahvenin yanında sigara ihtiyacı hissedeceği için sigarayı bıraktıktan sonra çay, kahve tüketilmesi önerilmez. Su, vücuttaki zehirli maddelerin atılması için çok önemlidir. Vücudun susuz kalması halinde hücrelerin yenilenmesi ve nikotinin etkilerinin azaltılması zorlaşır” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir