Tütüne bağlı kanser vakaları arttı

Prof. Dr. Mehmet Karadağ, tütüne bağlı kanser vakalarının her yıl yüzde 6 oranında arttığını söyledi. Prof. Dr. Karadağ, her yıl 600 bini pasif içici olmak üzere yaklaşık 6 milyon insanın ise öldüğünü kaydetti.

Tütüne bağlı kanser vakaları arttı

Karadağ, tütün salgınının, ulusal kaynakların, eğitimi, sağlığa, sosyal güvenliğe değil de sigaraya harcanmasına neden olduğunu ifade etti.

TÜTÜN KULLANIMI ÜLKEDE YAYGIN

Tütün kullanımının tüm dünyada en sık ikinci ölüm sebebi olduğuna dikkat çeken Prof. Karadağ, şu bilgileri verdi: "Günümüzde her 10 kişiden birinin ölümünden sorumludur. Her yıl 600 bini pasif içici olmak üzere yaklaşık 6 milyon insanın ölümüne neden olmaktadır. Gerekli önlemler alınmazsa bu sayı 2030 yılında 8 milyona ulaşacaktır. Gene tütün kullanımı, 20. Yüzyılda 100 milyon insanı öldürmüştür. 21. Yüzyılda 1 milyar kişiyi öldürme riskine sahiptir. Ülkemizde her yıl 110 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklardan dolayı ölmekte, yine her yıl tütüne bağlı kanser vakaları da yüzde 6 oranında artmaktadır."

KAZANCIN BÜYÜK BÖLÜMÜ TÜTÜNE

Tütünün, tüketiciyi öldüren ya da sağlığını ciddi şekilde bozan tek yasal ticari ürün olduğunu ifade eden Karadağ, şöyle devam etti: "Tütün endüstrisi açısından çok karlı olduğu için her geçen gün daha saldırgan yöntemlerle desteklenen tütün ticaretinin kapsamı devasa boyutlardadır. 2010 yılında tütün endüstrisinin yıllık cirosu 346, kazancı ise 35 milyar dolara ulaşmıştır. Yani tütün endüstrisinin ekonomik gücü Suudi Arabistan, Venezuella, Polonya ve İsveç ülkelerinin gayri safi yurt içi milli hasıla geliri kadardır. Tütün endüstrisi kazancının azalmaması için bir takım stratejiler uygulayarak ülkelerin tütün kontrolü politikalarını etkisizleştirmeye çalışmaktadır."

Tütün endüstrisinin tehditlerine karşın Türkiye'nin tütün kontrolü alanında tüm dünyaya örnek olabilecek bir konumda bulunduğuna işaret eden Karadağ, etkin yasalar ve duyarlı yöneticiler sayesinde güçlü bir mücadele sürdürüldüğünü kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz