Üreme sağlığını anlattılar

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri, Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği işbirliği ile “Jinekolojik Laparoskopi ve İnfertilite Kursu” düzenlendi.

Üreme sağlığını anlattılar

Mehmet YAMAN

DİYARBAKIR-Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen kursun açış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Kadın Doğum ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Talip Gül, kurs boyunca alanında isim yapmış hocaların “Jinekolojik Laparoskopi ve İnfertilite” konusunda bilgi vereceklerini belirterek, kursun iyi geçmesi dileğinde bulundu.

Laparoskopik ameliyatlar ve jinekolojide laparoskopi ameliyatlarının önemini anlatan ve Jinekoloji Laparoskopide prensipler konusunda teorik bilgiler veren İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Göçmen, Laparoskopide uzman bir ekiple çalışmanın önemine değindi.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Prof. Dr. Göçmen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ekip ve ekipman uyumu şarttır. Kameraman, asistan, uzman uyumu gerekir, Cerrahi müdahalede ameliyatı yapan hoca ameliyathanede kimin ne yaptığını görmek zorundadır. Kansız cerrahi endoskopik cerrahinin temel ilkelerinden biridir. Laparoskopik cerrahide mutlaka hastayla birebir konuşarak hakkında detay almanız gerekir. Ameliyathanede optik, ışık, ışık kablosu, video kayıt ve diğer gerekli araç gereç sistemi olması gerekir.”

 İki gün süren kursta konuşmacılar, kursiyerlere jinekoloji labaroskopide genel prensipler, endikasyon, kontrendikasyon ve koplikasyonlar, laparoskopik histerektomide kullanılan enerji modaliteleri, laparoskopik total histerektomi, infertil çiftin değerlendirilmesi,habitual abortus, polikistik over, ovulasyon indüksiyon, hiperprolaktinemi, hipogonatopik hipogonadizm, koh+iui, ıvf öncesi hazırlık, ıvf için koh, luteal faz desteği ve ohss, tubal hastalıklar ve cerrahisi, endometriosiz  etyoloji, endometriosiz tedavi- kronik pelvik ağrı ve endometriosiz tedavi infertilite konularında bilgi verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz