Uyku trafiği her ülkede, her yaşta ve her cinsiyette bakın nasıl farklı

Uzmanların son araştırmaları uyku düzeni hakkında. Uyku düzeni, uyuma alışkanlığı ve uyuma saatleri kadınlar ve erkekler arasında farklılık gösterdiği gibi, ülkeden ülkeye de değişmekte. İşte ülke ülke uyuma alışkanlıkları

Uyku trafiği her ülkede, her yaşta ve her cinsiyette bakın nasıl farklı

Uzmanların son araştırmaları uyku düzeni hakkında. Uyku düzeni, uyuma alışkanlığı  ve uyuma saatleri kadınlar ve erkekler arasında farklılık gösterdiği gibi, ülkeden ülkeye de değişmekte. İşte ülke ülke uyuma alışkanlıkları

Uyku düzeni dünyanın farklı bölgelerinde ve erkekler ile kadınlar arasında farklılık gösteriyor.

Sonuçları "Science Advances" dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, 2014 yılında insanların uçuş sersemliğinin üstesinden gelmelerine yardımcı olmak amacıyla akıllı telefonlarda kullanıma giren Entrain adlı uygulamanın verilerini inceleyen bilim adamları, 20 ülke vatandaşlarının uyku düzenlerinin ve sürelerinin farklı olduğunu ortaya koydu.

Araştırmada, Avustralya, Belçika, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada ve Hollanda'da ortalama uyku süresinin 8 saat ve üzerinde olduğunu gösterdi. Buna mukabil İsviçre, İngiltere, ABD, İtalya, Almanya ve Brezilya'da 8 saatin altında ortalama uyku süreleri söz konusu.

Araştırmaya göre, Japonya ve Singapur'da ortalama gece uykusu 7 saat 24 dakika iken Hollanda'da bu süre 8 saat 12 dakika.

Kadınların erkeklerden düzenli olarak daha çok uyuduğunu gösteren araştırma, özellikle 30 ila 60 yaşlarında kadınların erkeklerden yaklaşık 30 dakika fazla uyuduğunu ortaya koydu.

Güneş ışığından daha fazla faydalanan insanların yatağa daha erken girme eğiliminde olduğu görülen araştırmada, yaşın, uyku süreleri üzerinde önemli etkisinin bulunduğu belirtildi.

Uyku tüm memelilerde, kuşlarda ve balıklarda gözlenen doğal dinlenme biçimidir. Bu canlılar günlük işlevlerini gerçekleştirebilmek için uykuya ihtiyaç duyarlar. Uyku tam anlamıyla şuursuzluk olarak nitelendirilemez. İnsanlarda yeterli uyku alınmaması unutkanlık, asabiyet, dikkat dağınıklığı gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca gereğinden fazla uyku depresyon gibi rahatsızlıklardan kaynaklanıyor olabilir. Uyku bozukluğu kimi insanlarda kronik hale gelip çok büyük sorunlara neden olabilmektedir. Uyku insan ömrünün en az 1/3'ünü oluşturur. Vücudun dinlenmesini ve beynin bir gün önce aldığı bilgiyi işlemesini sağlar. Uyku, 24 saatlik döngüde doğal olarak yerini almaktadır. Kişinin kolaylıkla uyandırılabildiği, değiştirilmiş bilinçlik halidir. Kişilerin uykudaki davranışlarını ve EEG kullanarak onların beyin dalgalarını inceleyen bilim insanları, uyku sırasında gerçekleşen olaylara dair kanıtları ortaya koyarlar. Uyanıkken ya da uyurken beyin dalgaları, beyindeki milyarlarca nöronlar arasındaki elektrik trafiği sonucunda üretilir. Uyku aynı zamanda hafızanın yeniden yapılandırılması ve psikolojik yenilenme için gereklidir.

Rüya insanların uyurken deneyimlediği olaylardır. Nedenleri, kaynakları ve anlamları üzerine geliştirilmiş farklı anlayışlar bulunsa da, genel olarak iki kolda gelişen rüya çalışmalarından bahsedilebilir. Bunlar psikiyatri gibi bilim dallarının teorileri ile metafizik dinsel açıklama çabalarıdır.

Kaynak: Diyarbakır Söz