VAN GÖLÜ SUYU CİLT BAKIMI İÇİN

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Karagülle, Van Gölü suyunun romatizmal hastalıklar için teknik açıdan ideal bir su olduğunu, ayrıca cilt hastalıkları açısından olumlu etkisi bulunduğunu ifade etti.

VAN GÖLÜ SUYU CİLT BAKIMI İÇİN

VAN -Van Valiliği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) işbirliğiyle hazırlanan ''Van Denizi Suyunun Sağlık Turizmi ve Cilt Bakımı Açısından Değerlendirilmesi'' konulu çalıştay, Merit Otelde başladı. Çalıştayda sunum yapan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Karagülle, Van Gölü suyunun romatizmal hastalıklar için teknik açıdan ideal bir su olduğunu, ayrıca cilt hastalıkları açısından olumlu etkisi bulunduğunu ifade etti.

Özellikle sedef hastalığının iyileşmesinde göl suyunun etkili olduğunu bildiren Karagülle, ''Sedef hastalığını sodyum bikarbonatlı sularla tedavisi çalışmaları kanıtlanmış. Ayrıca egzama ve diğer bazı cilt sorunlarında da göl suyu kullanılabilir. Ayrıca göl suyunun koruma amaçlı kullanılıp kullanılmayacağı yönünde çalışma yapılması gerekiyor'' dedi.

VAN GÖLÜ SUYUNUN ŞİFASI

Göl suyunun strese, aşırı kiloya, yaşlanmaya ve özellikle cilt yaşlanmasına karşı olumlu etkilerinin olduğunu söyleyen Karagülle, ''Burada kurulacak uygun tesislerde suyun günlük kullanıma sunulması da mümkün. Paketlenmiş göl suyu kristalleri, paketlenmiş çamurlar, kozmetik ürünler, hatta şişelenmiş minerallenmiş su tarzında kullanımı da söz konusu olabilir'' değerlendirmesinde bulundu.

Çalıştayda konuşan Van Valisi Karaloğlu, Van Gölü'nün, dünyanın en büyük sodalı gölü olduğunu anımsattı. İnsanoğlunun var olduğu günden bu yana güzellik ve sağlığın peşinden koştuğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Van Denizinin güzellik ve sağlık açısından hangi iksirleri sakladığını, hangi dertlere derman olduğunu bilim adamlarımızın çalışmaları neticesinde bilimsel bir temele oturtacağız. Güzellik, hepimizin aşık olduğu, bulmaya çalıştığı, sağlıklı yaşam ise sırlarını çözmeye çalıştığı iki değer. Bu iki değerin Van Denizi'nde hangi sırlarının olduğunu bugün tartışacağız. Van Gölü suyunun egzama, sedef gibi hastalıklara şifa olduğu yönünde halk arasında sürekli dolaşan, konuşulan çok sayıda efsane var. Deneme yanılma yoluyla elde edilen söylentiler bugünkü çalışmayla ortaya çıkacak. Hangilerinin doğru, hangilerinin yanlış olduğunu, bilimsel bir temeli olup olmadığını ortaya koyacağız.''

GÜZELLİK VE CİLT BAKIMI İÇİN

Van Gölü suyunun güzellik ve sağlık açısından hangi fonksiyonlar taşıdığının ortaya çıkması durumunda çalıştayın, bölgenin turizmi ve Van Gölü'nün değerlendirilmesi açısından büyük önem taşıyacağının altını çizen Karaloğlu, ''Van Denizi bu havzaya 7 bin yıldır hayat veriyor. Onun için Van Gölü'nü çok iyi korumamız gerekir'' dedi.

Karaloğlu, atık sularının ve katı atıkların göle akıtılmaması için Van Gölü sahilindeki belediyelere önemli görev düştüğünü de sözlerine ekledi.

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz da Van Gölü'nün Van ve Bitlis için ortak değer olduğunun altını çizerek, gölün şimdiye kadar kıymetinin bilinmediğini dile getirdi.

ARAŞTIRMALARIN SONUCUNDA

Yılmaz, Van Gölü'nde kirliliğin çok az olduğunu belirterek, ''Biz bir ölçüde kirletiyoruz ama çok şükür bunun tedbirlerini de yakın tarihte başlatılan çalışmalarla almaya başladık. Bitlis'in Van Gölü'ne kıyısı olan ilçelerinde bu yöndeki çalışmalar devam ediyor. Katı atıklarla ilgili de bir birlik kuruldu. Bu birlik vasıtasıyla da evsel atıkların toplanması ve depolanması kararlaştırıldı. Çalışmalar bitmek üzere. Kısa sürede onlar da faaliyete girdiğinde Bitlis tarafındaki kirlenmeyi önlemiş olacağız. Göl suyunun sağlık açısından faydalı olduğunu duyuyorum. Fakat bunun altyapısını da oluşturmak gerekir'' diye konuştu. 

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan ise üniversitedeki bilim adamlarının Van Gölü suyunu her yönüyle incelediğini vurgulayarak, ancak göl suyunun cilt üzerindeki etkileri konusunda yeterli araştırma yapılmadığını söyledi.

İki gün sürecek çalıştayda, çeşitli üniversitelerden bilim adamları sunum yapacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz