Görüş Bildir

Yaz döneminde cildimizi nasıl koruyalım?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Demirtaşoğlu, yaz aylarında cildi korunmanın yollarını anlattı. Dr. Demirtaşoğlu, “Yaz döneminde yüz bölgesine ağır makyaj, yoğun kremlerden kaçının. Bu uygulamalar gözenekleri tıkayıp sivilcelere neden olabilir” dedi.

Yaz döneminde cildimizi nasıl koruyalım?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Demirtaşoğlu, gerek güneş, gerek deniz suyu, havuz, sık duş, klimalar, fazla terleme ve sıvı kaybının cildimizde bazı olumsuzluklara neden olduğunu söyledi. Güneşe bağlı kızarıklıklar, alerjiler, açık ya da koyu renkli lekeler, ciltte kuruluklar, soyulmalar ve havuz suyuna bağlı kaşıntılı durumların dermatitler oluşturabildiğini anlatan Dr. Demirtaşoğlu, “Bu nedenle yaz aylarında cildimize daha fazla özen göstermek ve gerekli bakımları yapmak gerekir. Yaz döneminde cildimizin suyla teması arttıkça, tuzlu ve klorlu su ve sık duş alma gibi nedenlerden de dolayı normalde olduğundan daha fazla kuruyacak ve neme ihtiyacı artacaktır. O nedenle yaz döneminde cildin kurumasına izin vermeden nemlendirici kullanımını uygun bir bakım için yapılacakların arasında önde yer almaktadır. Bununla birlikte su tüketiminin arttırılması, su içeriği yüksek besinlerin tüketilmesini de vücudun sıvı kaybını dengelemeye yardımcı olur” dedi.

“Yüzü bronzlaştırmaktan kaçının”

Güneş ışığının daha dik ve uzun süreli geldiği bu aylarda hem güneş yanığı oluşumunun önlenmesi, hem de güneşin leke, cilt yaşlanması gibi etkilerine en az maruz kalmak amacı ile etkin bir güneş koruma sağlanması gerektiğinin altını çizen Dr. Demirtaşoğlu, “Bu korumayı 30 ya da 50 faktör gibi koruyuculuğu yüksek, cilt tipine uygun krem ve losyonlarla, 2-4 saatte bir yineleyerek yapmalı, kapalı ortamlarda dahi kullanmayı ihmal etmemeli, su ile temas sonrası mutlaka yenilenmelidir. Bununla birlikte geniş siperlikli şapkalar, güneş gözlükleri ve açık renk kıyafetlerle de güneşten korunma desteklenmelidir. Özellikle yüzü bronzlaştırmaktan kaçınmak çok önemlidir, bunun yerine bronzluk etkisi veren pudralar kullanılabilir, böylece yüzde oluştuktan sonra tedavisi hem zor hem de uzun süren lekelerin oluşması önlenebilir. Yaz döneminde cilde kullanılacak ürünlerin renksiz ve kokusuz olmasına dikkat edilmeli, parfümlü cilt ürünlerinin güneş ile birlikte lekelenmeye sebep olabileceği unutulmamalıdır” diye konuştu.

Yazın ayaklara özel bakım

Dr. Demirtaşoğlu, şu uyarılarda bulundu; “Yaz dönemde yüz bölgesine ağır makyaj, yoğun kremler gibi kapatıcı uygulamalardan kaçınmak gerekir. Bu tip uygulamalar gözeneklerin tıkanması ile birlikte siyah nokta ve kozmetik akne dediğimiz sivilce benzeri döküntülerin oluşmasına neden olabilir. Yaz döneminde de cilt temizliğine dikkat edilmeli, geceleri cilt tipine köpük ya da jel temizleyiciler ile yüzü yıkayıp hafif nemlendiriciler ile bakım yapılmalıdır. Ayak bakımları da yaz döneminde ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Yaz döneminde terlik, sandalet giyilmesi, çıplak ayakla kum, sert zemine temas ayak tabanı ve topuklarda kalınlaşmaya neden olur. Kozmetik görünüm kaygısı yanında kalınlaşan deride zamanla yarık ve çatlaklar oluşabilir ve özellikle diyabet-şeker hastalarında bu durum enfeksiyon için bir giriş kapısı teşkil eder. O nedenle yaz dönemlerinde ayaklara günlük bakım kremleri ile nemlendirme sağlanmalı, kalınlaşma olduğu durumlarda salisilik asit içerikli kremler gibi kalın dokuyu inceltici etkili ürünlerden yardım alınmalıdır. Yaz döneminde ciltte meydana gelebilecek herhangi bir değişiklikte allerjik, reaktif ya da mikrobik sebepler açısından dermatoloji uzmanından yardım alınmalıdır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi