Yüksek ısı kör edebilir

Yüksek ısıda çalışanlar katarakt riskiyle karşı karşıya kalabilir. Uzmanlar dönerci, kaynakçı gibi ateş karşısında çalışanların, görme yetisini zamanla kaybedebileceğini söylüyor.

Yüksek ısı kör edebilir
Yaşın ilerlemesiyle gözlerde oluşan katarakt dönerci, kaynakçı, fırıncı gibi yüksek ısı ile çalışanları da genç yaşta tehdit ediyor. Op. Dr. Tamer Haytoğlu, ısı ve ateş karşısında uzun süre çalışmanın, göz merceğindeki opaklaşmayı beraberinde getirdiğini ve bunu sonucunda katarakt oluştuğunu belirtti.

GÖZDEKİ KATARAK Kataraktın belirtilerinin görmede azalma, renklerin soluklaşması gibi şikayetlerle ortaya çıktığını ifade eden Haytoğlu, “İlerlemiş kataraktta, göz merceğinde sarı ve kahverengi pigment kümelerinin görülmesi çok sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle ateş karşısında çalışan dönerci, kaynakçı ve fırıncı gibi bazı meslek gruplarında, yaşa bağlı olmaksızın çok daha erken yaşlarda katarakt görülebilir. Kataraktın ilaç ile tedavisi yoktur. Ameliyat yapılarak, sertleşmiş yapı, ses dalgaları ile parçalanıp sıvı halde dışarı alınır. Isı karşısında kişinin kataraktı çok daha erken opaklaştığından, ameliyat sırasında merceğin sertleşmesi kaynaklı bir komplikasyon yaşanmaması açısından, kataraktın görme kalitesini ve düzeyini azalttığı en uygun zamanda, geciktirilmeden alınması en doğru yöntemdir.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz