''2. Spor Çalıştayı''

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: ''2012 Londra Olimpiyatları'ndan kaç madalya alacağımız değil, kaç sporcuyla gideceğimiz önemli''

''2. Spor Çalıştayı''

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2012 Londra Olimpiyatları'ndan elde edilecek madalyalardan ziyade Türkiye'nin Londra'ya kaç sporcuyla katıldığının daha önemli olduğunu söyledi.

Spor Genel Müdürlüğü'nce Bilkent Otel'de düzenlenen ''2. Spor Çalıştayı''nın açılışına katılan Bakan Kılıç, burada yaptığı konuşmada, çalıştaya gelmeden önce ''2012 Londra Olimpiyatları'na yönelik madalya hedefiniz nedir?'' sorusuna muhatap olduğunu söyledi.

Bakan Kılıç, ''2012 Londra Olimpiyatları'ndan kaç madalya alacağımız değil, Londra'ya kaç sporcuyla gideceğimiz önemli'' dedi.

Dünya ve Avrupa şampiyonası ile diğer müsabakalarda olimpiyatlara katılma hakkını kazanmış olmanın da bir başarı olduğunu belirten Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

''Bundan sonrası moral, motivasyon, kondisyon, yönetici deneyimi, kafile disiplini, federasyon katkısı, bakanlığın başarısı ve onlarca başat aktörün ve faktörün sürece yapacağı katkının neticesidir. Mühim olan oraya götüreceğimiz sporcunun sayısı. Bu vesileyle güncel rakamları elime aldım. Olimpik ve paralimpik branşlarda olimpiyatlara katılma hakkını kazanan sporcu sayımız bugün itibariyle 110. Sporcularımızı, hocalarımızı, kulüplerini, yöneticilerini, federasyon başkanlarını tebrik ediyorum. Daha devam eden kota müsabakaları olacak. Bu sayının bir miktar daha yukarı çıkacağı kanaatindeyim.''

Türkiye'nin olimpiyatlara ilk defa takım halinde katılma iddiasını halen devam ettirdiğini belirten Kılıç, ''Voleybol ve basketbolda bayan takımlarımız Londra'da bizi temsil etme iddialarını devam ettiriyorlar. Paralimpik branşta sporcularımız takım halinde kota aldı. Paralimpik branşı gündemimizde her geçen gün önemini artırıyor. Ümidim, basketbol ve voleybolda takım halinde Londra'ya gidebileceğimiz noktasındadır. Takımlarımıza, sporcularımıza inanıyorum. Federasyon başkanlarının çaba ve gayretlerine inanıyorum'' diye konuştu.

''Lisanslı sporcu sayımız az''

Türkiye'nin 75 milyonluk bir ülke olduğunu, nüfusunun yüzde 51'inin 29 yaşın altında bulunduğunu ifade eden Kılıç, ''Lisanslı ve faal sporcu sayımızda nüfusa oranla çok gerideyiz'' dedi.

Bakan Kılıç, şunları kaydetti:

''Lisanslı sporcu sayımız 2 milyon 900 bin, faal sporcu sayımız 700 bin. İl spor müdürlerimizin kulağından bu sayının adeta çınlama gibi uykularında bile gitmemesi lazım. Bir miktar da federasyon ve kulüp başkanlarını, spor adamlarımızı, spora ömrünü veren spor dostlarını da rahatsız etmesi lazım. İl valilerini de, milli eğitim müdürlerini de aynı şekilde bu çınlamanın rahatsız etmesi lazım. Mesele sadece madalyaları getirip, Türkiye'ye kazandırmak değil. Melese sadece ay yıldızlı bayrağımızı şanla şerefle dünyanın dört bir yanında göndere çektirmek değil. Bayrak göndere çekilirken mesele sadece gururla İstiklal Marşı'nı okumak da değil. Onların hepsi çok önemli ve büyük motivasyon kaynağımız. Bayrak kadar sporla iç içe yaşayan, sağlığını kazanan, zinde bedeninde çevik bir zeka taşıyan, üstün bir muhakeme kabiliyeti, sağlam bir irade, kültür, tarih ve medeniyet birikimini geleceğe aktaran, sağlıklı nesillerin inşasına katkılar sunabilmektedir.''

''Yatırım talebi arttı''

Türkiye'nin spor altyapı yatırımlarına yönelik ciddi ihtiyaçları bulunduğunu belirten Kılıç, ''Çünkü toplum sporla tanıştıkça talepler artmaya başladı. 10 yıl önce bugünkü yatırım taleplerinin 10'da birine muhatap olmuyorduk. 10 yıl önce de ben milletvekiliydim. Son 10 yılda spor alanında çok büyük yatırımlar yapılıyor olmasına rağmen, bugün talep miktarı 10 yıl öncesinin 10 katı oldu'' diye konuştu.

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan da çalıştaylardan çıkacak sonuçlardan hayata geçirilebilir olanları uygulamaya alacaklarını söyledi. Baykan, ''Lisanslı sporcu sayımızı 5 milyona ulaştırmayı hedefliyoruz'' dedi.

Çalıştay yarın sona erecek. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürleri, federasyon başkanları, an

renörler ile üniversitelerden akademisyenlerin katılacağı çalıştayda, ''olimpiyatlara hazırlık ve düzenleme, spor ekonomisi, sporcu sağlığı ve spor hukuku'' konuları ele alınacak.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz