''Dünyada ve Türkiye'de Kadın Futbolu''

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Kadın Futbolu Müdürü Erden Or, ''Futbol bayanların ilgisinden uzak tutulamayacak kadar güzel bir şeydir. Kadınların da bu keyiften faydalanmasını sağlamak gerekiyor'' dedi.

''Dünyada ve Türkiye'de Kadın Futbolu''

Or, TFF ve Ereğli Belediyesi işbirliğinde düzenlenen '''Dünyada ve Türkiye'de Kadın Futbolu'' konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye Futbol Federasyonu'nun kadın futboluna ciddi önem verdiğini söyledi.

Yaklaşık 4-5 yıldır kadın futbolu için kaynak aktardıklarını ifade eden Or, ''Tanıtım için çalışma yapıyoruz. Ben nereye gidersem gideyim herkesin bana söylediği şey Şalvarspor vardı. Böyle bir olaydan haberimiz var. Hep bununla karşılaşıyorduk. Biz bu kadar iş yapıyoruz bunlar akılda kalmadı da Şalvarspor mu akılda kaldı? Tanıtım için güzel bir çalışma. TFF kadın futboluna çok ciddi bakıyor. Bu sadece TFF'nin değil UEFA'nın da bakış açısı çok değişti. Kadın futbolu artık önlenemez bir yükseliş içerisindedir. Bununla birlikte bizim de üzerimize düşen görevi yerine getirmemiz gerekiyor'' diye konuştu.

UEFA'dan, FİFA'ya kadar en üst düzeydeki kişilerin futbolun geleceğinin kadınlarda olduğunu söylediğini anımsatan Or, konuşmasına şöyle devam etti:

''Erkekler futbol oynar, kız çocuklar bebekle oynarlar diye bir ayrım olmuş. Son dönemlerde bakıyoruz ki sahalarda kızlarımız erkekler gibi mücadelesini yapıyor. Tribünlerde bayanlar var. Bayan hakemlerimiz var. Bayan yöneticilerimiz var. Futbol bayanların ilgisinden uzak tutulamayacak kadar güzel bir şeydir. Kadınların da bu keyiften faydalanmasını sağlamak gerekiyor. Dünyadaki toplam futbolcu sayısının yüzde 10'luk kısmını kadınlar oluşturuyor. 1985 yılında Avrupa'da futbolcu sayısı 289 binlerde iken bu rakama bugün bir milyona gelmiş durumdadır. Futbolcu sayısı da her yıl katlanarak devam ediyor. Ummadığınız il ve ilçelerde kadın futbol takımları kuruluyor ve liglerde yer alma talepleri geliyor. Bu da bizleri son derece sevindiriyor.''

Beşiktaş ve Galatasaray kadın futboluna yöneldi

Kadın futbolunun uyuyan bir dev olarak ifade edildiğini vurgulayan Or, şöyle konuştu:

''Biz bu devi uyandırmaya başladık. Son çalışmalarımızla Beşiktaş ve Galatasaray kadın futboluna yöneldi. U-13 yani alt yapıdan başlamak üzere kadın futbolunda yer alacak. Bunların yer alması demek marka olmuş kulüpler için çok güzel bir şey demektir. Bu önlenemez bir yükselişi teyit eden gelişmedir. Bütün profesyonel kulüplerin kadın futboluna gelmesini bekliyoruz. Onları bu işin içerisine çekme konusunda çaba sarf ediyoruz. Kadın futbolunda başarılı olmak bu işte erken yol almış kulüpler için daha kolay. Yarın öbür gün Beşiktaş ile karşı karşıya gelip başarılı olma potansiyeliniz, şampiyon olma potansiyeliniz erkek futboluna göre kat ve kat daha fazladır. Bunu değerlendiriyor olmak çok sevindirici bir gelişmedir.''

Bu arada Or, konuşmasını yaptığı sırada saatine bakarak Maya takvimine göre saat 13.11'de kopacağı iddia edilen kıyametle ilgili olarak, ''Atlatmış durumdayız hepinize hayırlı olsun'' dedi.

Bunun üzerine Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, ''Burası atlattı başka yerleri bilmiyoruz. Burada Cehennemağzı mağaraları var. İlçemiz korunan yer. Şirince yanlış yerdi. Siz sağlam yere geldiniz'' şeklinde cevap verdi.

TFF Kadın Milli Takımları Mentörü Arzu Alkan da panele sporcuların aileleriyle gelmesinin sevindirici olduğunu belirterek, ''Futbol her ne kadar kurumsal bir yapıda olsa da endüstriyelleşse de amatörlüğünü hiçbir şekilde kaybetmiyor. Tek ses ve tek yürek yine insanları bir arada tutup aynı amaca yönelik omuz omuza yürümelerini sağlayabiliyor. Maalesef kadınların futbola katılımı çok fazla değil'' şeklinde konuştu.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz