Görüş Bildir

Halep’te bir haftada 444 ölüm

Suriye’de 19 Eylül’de ateşkesin sona erdiğini açıklayan rejim ve destekçisi Rusya, Halep’e yönelik ağır bombardımanı sürdürüyor. Rejimin kuşattığı, muhaliflerin denetimindeki Halep’in doğu bölgelerinde bir haftada 444 kişi hayatını kaybetti.

Halep’te bir haftada 444 ölüm

Suriye'nin Halep kentinde rejim ile Rus savaş uçaklarının kuşatma altındaki semtlere yönelik düzenlediği hava saldırısında son 24 saatte ölen sivillerin sayısı 85'e, ateşkesin sona ermesinden bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı da 444'e yükseldi.

Halep’in sivil savunma ve sahra hastanelerinin yetkililerinin verdiği bilgilere göre, Rusya ve Esed rejimine ait savaş uçaklarının Halep'te kuşatma altındaki semtleri vakum, fosfor ve varil bombalarıyla yoğun şekilde bombaladı.

Saldırılar sonucu Hulluk'te 5, Kadi Asker'de 4, Katırci'de 2, Ard Hamra'da 1, Bustan el Başa'da 7, Zibdiye'de 5, Tarik el Bab'da 18, Muyesser'de 6, Salihin'de 8, Ensari'de 17, Mesakin Henano 4, Merce'de 1, Salahaddin'de 6 ve İnzarat semtinde bir olmak üzere toplam 85 sivil yaşamını yitirdi, 178 kişi yaralandı.

Böylelikle Rusya ile ABD’nin 9 Eylül’de kararlaştırdığı ateşkesin sona erdiği 19 Eylül'den bu yana Halep'te rejimin ve Rusya'nın bombardımanlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 444, yaralı sayısı da 585'e yükseldi.

'RUSYA SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR'

Halep’teki muhalifler, yaklaşık bir yıl önce Suriye’de askeri operasyon başlatan Rusya’nın daha önce kullanmadığı yeni bir bomba türünü denemeye başladığını söylüyor.

Muhalifler, ölü sayısının bu kadar yüksek olmasının arkasında, yer altında korunaklı sığınakları bile imha etme gücüne sahip bombanın olduğunu ifade ediyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Rusya’nın bu silahı kullanmasına değinmişti. Sığınakları tahrip eden bombaların Halep'te kullanılmasının şiddeti yeni bir barbarlık boyutuna taşıdığını belirten Ban Ki-mun, bu silahları kullanmanın savaş suçu olduğunu söyledi:

"Okullar ve hastaneler çatışmalar nedeniyle bodrumlarda faaliyet yürütüyordu. Bu bombalar, sıradan insanların son sığınma noktasını da tahrip ediyor. Uluslararası hukuk açık, yoğun nüfusun bulunduğu alanlarda hedef ayırt etmeyen silahların sistematik olarak kullanılması savaş suçudur."

SURİYE’DE ATEŞKESİN BİTİŞİ

ABD ve Rusya, uzun bir müzakere sürecinden sonra 9 Eylül’de Suriye’de kapsayıcı bir ateşkes için anlaşmaya varmıştı. 12 Eylül yani Kurban bayramının birinci gününde yürürlüğe giren ateşkesin kademe kademe uzatılması planlanmıştı. Çoğunlukla rejim tarafından yüzlerce kez ihlâl edilen ateşkes sadece bir hafta sürebildi. 19 Eylül’de ateşkesin sona erdiğini açıklayan rejim Halep kent merkezinde muhaliflerin denetimindeki doğu mahalleleri ele geçirmek için yeni bir saldırıyı başlatmıştı. Rusya rejimin ve yanında savaşan İran destekli Şii milislerin saldırısına yoğun bir bombardımanla destek verdi.

Kaynak: Spor Merkezi

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi