SON UMUT TOPLANTISI

Kent dinamiklerinin Diyarbakırspor için sorumluluk almamasından ve katkı vermemek istememesinden yakınan Vali Mustafa Toprak, kulübün kurtuluşu için bu hafta içinde kentteki SİAD ve odalarla son kez bir araya geleceklerini söyledi.

SON UMUT TOPLANTISI
Toprak,”Eğer yapacağımız toplantıda sonuç çıkmazsa o zaman yapılacak hiçbir şey kalmaz. Kayyum süreci kulübü nereye götürecekse o olacak.” dedi.

‘BEN VALİ OLARAK PARA VEREMEM’   Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakırspor konusundaki suskunluğunu bozdu. Kulübün hale gelmesinde geçmiş yönetimlerin büyük ihmal ve sorumluluğu olduğunu belirten Vali Toprak, “Kimse bu insanları zorla o görevlere getirmedi. Eğer Diyarbakırspor’u seviyorsa gönlünden harcıyorsa harcasın. Sağdan soldan borç para verip faiz ekleyerek yöneticilik olmaz.Biri aday olmak  istediği zaman örneğin borç 5 milyon TL ise bir anda 20 milyon TL oluyor.Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. Diyarbakırspor da bu ilin bir değeridir ve ben bunu gayet iyi biliyorum. Ticaret Sanayi Odası başta olmak üzere iş dünyası ile konuştuğumuzda herkeste bir bıkkınlık var.Kimse para vermek istemiyor. Ben vali olarak para veremem, benim öyle bir param yok. Kanunlar ve yasalar bellidir,ben vali olarak bunların dışına çıkamam. Vali olarak defalarca konuyu bu kentin dinamiklerine götürdüm,maalesef kimse kılını kıpırdatmıyor.” dedi.

‘NASIL OLSA DEVLET ÖDER’ ANLAYIŞI   2010-2011 sezonu başında ‘ takımın borçları ödensin ve transfer yapılsın’  diye bakanların devreye girmesiyle Spor Toto Genel Müdürlüğü üzerinden önemli miktarda para aktararak transferi açtırdıklarını belirten Vali Toprak, bir süre sonra aynı hatalar yapılması nedeniyle aynı noktaya gelindiğini ifade etti. Vali Toprak,” 2 yıl önce transferi açtırdık, hemen arkasında ‘nasıl olsa devlet çözüyor’ diyerek bir daha aynı noktaya gelindi. Artık yürütülebilecek bir noktada değil.  Valinin hazinesi yok ki ha bire para versin. Sen her defasında borçlandır, hayali işlemler yap,gönüllü olarak yöneticilik yaparak verdiğin parayı bağışlaman gerekirken kulübü kendine borçlandır,ondan sonra ‘vali parayı bul,ver’ söyle. Böyle bir anlayış olur mu?.Bu anlayışla hiçbir kulüp başarılı olamaz.” diye konuştu.

  ‘EDEMEN’E BIRAKMA DEDİM AMA’ Nurullah Edemen’in istifa etmesini istemediğini ve bu konularda telkinlerde bulunmasına rağmen Edemen’in görevi bıraktığını anlatan Vali Toprak, mahkemenin kayyum atamasını yapmak üzere olduğunun altını çizdi. Toprak,”En son yönetim,’başka aday var, biz istifa edeceğiz’ dedi. Ben de ‘istifa etmeyin’ dedim. Kongre saatinde bana dönerek ‘biz kesinlikle yokuz’ dediler. Gitmek isteyene bu noktada ben ne yapabilirim?.  Biz de konuyu Asliye Hukuk Mahkemesi’ne taşıdık. Kayyum atanmak üzeredir. Atanacak kayyumun icrai bir yönü yok. En kısa zamanda kulübü tekrar kongreye götürmekle mükellef olur. “ dedi.

Kentin en önemli değerlerinden olan Diyarbakırspor’un kapanmaması gerektiğine dikkat çeken Vali Toprak, son umut olarak bu hafta içinde kentin iş dünyası ve dinamikleriyle toplantı yapacaklarını kaydetti. Bu zirvenin Diyarbakırspor’un kurtuluşuna ya da kapanmasına vesile olacağına işaret eden Vali Toprak,”Bu hafta toplantı yapacağız. Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve diğer sivil toplum örgütleriyle, iş adamlarıyla bir araya geleceğiz.  Diyarbakırspor’a sahip çıkılmasını isteyeceğiz. İnsanlardan rica edeceğim. Diyarbakırspor bu kentin değeridir, kapanmamalıdır,kendi aranızda yönetim oluşturun biz de destek verelim diyeceğiz. İnsanların sorumluluk alması lazım. Bu kentin dinamikleri sorumluluk almazsa ben ne yapabilirim?. Benim insanlara çağrım şudur ;2 milyonluk şehrin ana kulübü kapanmasın, güçlensin,tekrar ayağa kalksın.Eğer yapacağımız toplantıda sonuç çıkmazsa o zaman yapılacak hiçbir şey kalmaz. Kayyum süreci kulübü nereye götürecekse o olacak.” İfadelerini kullandı.

  ‘YENİ STATLA İLGİLİ HİÇ BİR ENGEL YOK’ Vali Toprak, yeni statla ilgili endişelerin ise yersiz olduğunu ve projenin önünde hiçbir engel olmadığını söyledi. Toprak,şunları kaydetti :”Kayapınar bölgesinde 75 metrekarelik yolun üzerinde 350 bin metre karelik alanı tahsis ediyoruz. Tam bir spor merkezi olacak. Planlama ve projelendirme devam ediyor. Ot parası tartışması anlamsızdır. Orası zaten mera vasfını yitirmiş bir alan olup hiçbir yasal engel yoktur.Kimse bu tartışmaların arkasında gitmesin.Gençlik ve Spor Bakanlığı gerekeni yapıyor, bu stat ve spor kompleksi Diyarbakır’a kazandırılacak. Başbakanın bu konuda talimatı var ve ilgili kurumlar gereken neyse yapmaktadır. 30 bin kişilik stat ve spor kompleksi en kısa zamanda Diyarbakır’lıların hizmetinde olacaktır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz