2015-2016 AÖL Açık Lise Sınavlarının Tarihi Belirlendi!

AÖL sınavına hazırlanan binlerce öğrenci, bu yıl ki yapılacak AÖL sınavına katılacak.Bu sınav öğrenciler için çok önemli.Peki sınav tarihi ne zaman? 2015-2016 açık lise sınav tarihleri...

2015-2016 AÖL Açık Lise Sınavlarının Tarihi Belirlendi!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan sınav tarihine göre 2-3 Ocak 2016 tarihlerinde yapılacak.

Sınav, her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulmaktadır. Açık Öğretim Lisesinde dersler 100'lük not sistemi ile değerlendirilmektedir. Bir dersten başarılı olmak için, en az 9 soruya doğru cevap vererek 45 puan almanız gerekmektedir.

AÇIK LİSE ÖĞRENCİ GİRİŞ NASIL YAPILIR?

Açık lise de eğitim gören öğrenciler gerek yıl içerisinde ihtiyaç duydukları desteği almak, gerek dersler ve sınavlar ile ilgili çeştili bilgiler almak için Açık lise öğrenci girişi yapmaya ihtiyaç duyarlar. Peki, Açık lise öğrenci giriş nasıl yapılır? AÖL öğrenci giriş yapmak için yukarıda bulunan linki tıklayın, daha sonra karşınıza gelecek olan ekranda sağda bulunan ekran üzerinde bulunan istenilen alanlara resimdeki güvenlik numarasını, öğrenci numarası ve şifrenizi girerek giriş yapın. AÖL öğrenci girişi yaptıktan sonra ihtiyacınız doğrultusunda sistem üzerinden işlem yapabilirsiniz.

Açık lise yerleri belli oldumu?

AÖL sınav yerleri, MEB tarafından henüz açıklanmadı AÖL sınav yerleri açıklandığında http://www.aol.meb.gov.tr/ internet adresinden ya da ajanshaber.com dan öğrenebilirsiniz.

AÖL SINAV SÜRECİ BAŞLADI

AÖL Sınav sürecinin başlaması sonrasında AÖL 2016 sınavı ile ilgili duyuru yayımlandı bu duyuruya göre;

2015-2016 eğitim öğretim yılı I. Dönem sınav hazırlıklarının başlamış olması nedeniyle sınava girecek öğrencilerin derslerinde ve sınav bilgilerinde değişiklik yapılamayacaktır.Bu nedenle bu tür iş ve işlemler için kurumlara müracaat edilmemesi gerekmektedir.

AÖL AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ 2016 SINAV TAKVİMİ

AÖL 1. DÖNEM SONU SINAVLARI

AÖL 1.dönem sınavları 02-03 Ocak 2016 tarihleri arasında yapılacak.

2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı I. dönem sınav sonuçlarının internette yayınlanması: 25 Ocak 2016

2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı II. dönem yeni kayıt işlemleri: 18 Ocak-5 Şubat 2016

Kaydı alınan öğrencilerin veri girişlerinin sisteme son giriş tarihi: 5 Şubat 2016

2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı II. dönem kayıt yenileme işlemleri: 25 Ocak-5 Şubat 2016

II. dönem ders seçme ve sınav merkezi güncellemesinin açılması: 18 Ocak 2016

II. dönem ders seçme ve sınav merkezi güncellemesinin kapatılması: 8 Şubat 2016

II. dönem sınav giriş yerlerinin internette yayınlanmaya başlanılması: 14 Mart 2016

aol sınavı ne zaman

AÖL SINAV ŞEKLİ VE YÖNETMELİĞİ

Açık Öğretim Lisesinin uzaktan eğitimle yapılan sınavları; dönem sonlarında, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün belirlediği okullarda, merkezi sistem sınavıyla ve çoktan seçmeli test yöntemiyle yapılmaktadır. Alan/dal derslerinin ölçme ve değerlendirmesi yüz yüze eğitimin yapıldığı okul/ kurumlar tarafından yapılmaktadır.

gg_1

AÖL SINAV YERİ SEÇİMİ

Öğrenci; kayıt işlemini gerçekleştirdikten sonra, ders seçiminin bitiş tarihine kadar adres / sınav yeri bilgilerini güncelleyebilir. Ders seçimi bittikten sonra mazereti nedeniyle (başka bir merkezde çalışma, askerlik, askerlikten dönüş, hastalık, tayin, nakil, tutukluluk, evlilik, hükümlülük ve tahliye durumu olanlar vb.) sınav günü başka bir il sınırı içinde olacak öğrencilerin, mazeretlerini belgelendirmek şartıyla, bulundukları il/ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü Sınav Yürütme Başkanlığına müracaat etmeleri gerekmektdir.Mazeretleri kabul gören öğrenciler yedek salonlarda sınava alınacaktır.

AÖL SINAVA GİRİŞ BELGELERİNİN ALINMASI

Açık lise eğitimi gören öğrenciler sınava Giriş Belgelerini Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi sitesi maol.meb.gov.tr adresi üzerinden çıkarabileceklerdir. Bahsedilen adresten ya da haberimizin içeriğinde bulunan linkten ulaşacağınız adresten alınacak belgenin bilgisayar çıktısı ile sınava girileceklerdir. Posta ile sınav giriş belgesi gönderilmeyecektir.

AÖL SINAVINDA YANINIZDA BULUNMASI GEREKENLER

Açık lise sınavına ilk kez girecek olan ya da daha önce girmiş fakat yanında bulunrması gereken belgeler şu şekilde olmalıdır.

Mesleki Açık Öğretim Lisesi Kimlik Kartı, Mesleki Açık Öğretim Lisesi Sınava Giriş Belgesi,

Nüfus Cüzdanı, Ehliyet veya Pasaport,

Mesleki Açık Öğretim Lisesi Kimlik Kartı ve Sınava Giriş Belgesi

Yanlarında bulunmayan öğrenciler geçerli bir Kimlik Kartıyla salon yoklama listelerinde isimleri olmaları halinde sınava alınacaklardır.

AÖL SINAVLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

AÖL Sınavları bilgisayar ortamında değerlendirilmektedir. Cevap kâğıtlarını okumak için düzenlenmiş optik okuyucular hatasız kodlanan cevapları değerlendirdiği için kodlama yaparken dikkatli olunuz. Sınavlar yapıldıktan sonra, cevap kâğıtları; Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünde optik okuyucularla okunmakta ve bilgisayar programı ile değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme programında aynı zamanda "Kopya Analiz Tekniği" kullanılmaktadır. Bu nedenle sınavınızın iptal edilmesi sonucu mağdur duruma düşmemeniz için sınav cevap kâğıdınızı kimseye göstermeyiniz. Kopya çekmeyiniz.

AÖL SINAV SONUÇLARININ DUYURULMASI

AÖL Sınav sonuçları internet kanalıyla maol.meb.gov.tr adresinden öğrencilere duyurulacaktır. Posta ile sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinden başka bir okula nakil gitmek isteyen öğrencilerin nakil işlemleri sistem üzerinden ‘’Nakil Gönderme’’ modülünden yapılır ve gidilecek okul seçilir. Nakil gönderilen okul nakil talebini onaylar veya reddeder.

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ'NDEN MEZUN OLMAK İÇİN GEREKLİ NOT ORTALAMASI

Açık öğretim Lisesi’nden mezun olabilmek için gerekli olan not ortalaması şu şekilde olmalıdır. Toplam Dönemin: en az 8 ve üzeri, Toplam Kredinin: 192 ve üzeri, Alan Kredisinin (alanlı okuyanlar için): 80 ve üzeri olması gerekir. Bunların öğrencilik durumlarına göre dağılımı şöyle; Alanlılar için: 112 kredi ''ortak'', 80 kredi ise ''alan'' kredisi olması, Alansızlar için: 120 kredi ''ortak'', 72 kredi ise ''seçmeli'' derslerden tamamlanması gerekiyor. Tabi bunlar mezun olmak için gerekli kredilerin alt limiti, daha fazla bir kredi ile de mezun olabilirsiniz.

ZORUNLU DERSLER NEDİR? MEZUN OLMAK İÇİN BUNLARI GEÇMEM Mİ GEREKİYOR?

AÖL Zorunlu dersler, AÖL öğrenci girişinde sol köşede bulunan "zorunlu dersler" butonunda görünen derslerdir. Bu dersler adı üzerinde, öğrencinin mezun olmak için sınavına girip, başarması veya muaf olup zorunluluğundan kurtulması gereken dersleridir. Bir öğrenci, bu kısımda bulunan tüm dersleri dönem dönem seçip, geçebildiğini geçmeli, geçemediklerini de 3 kez sınavına girip muaf olmalıdır. Bu dersler seçilmeden veya bu kısımda 1 ders bile kalınca toplam krediler 500 bile olsa öğrenci mezun olamıyor. Bu yüzden, öğrenciler ilk önce öğrenci girişinde bulunan "zorunlu dersler" kısmına odaklanıp, ders seçimlerini bu dersler arasından seçmelidirler. Alanlı öğrenciler için zorunlu dersler kısmında "alan" dersleri de görünür. Bu öğrenciler bu dersleri de alan kredisi biriktirmek için seçmelidirler. Alan dersleri, ortak derslerin aksine 1 sınavda da kalınsa "muaf" derslere eklenir. Ve artık başarılma zorunluluğu ortadan kalkar.

AÖL MUAF OLMAK NEDİR?

Açık Öğretim Lisesi'nde sınavına girilen bir ders başarılamadıysa, ertesi dönem tekrar seçilip yine sınava girilmelidir. Ancak bir türlü başarılamıyorsa 3. kez girildikten sonra o ders ''muaf'' olur. Artık ders seçme dönemlerinde o dersi seçme zorunluluğu kalkar. Tabi muaf derslerin kredisi alınmış olmaz. Örneğin Geometri ve Matematik gibi sayısal dersleri başaramayanlar için muaf olmak imdada yetişir. Yalnız istisna olarak Dil ve Anlatım dersinin 1-8 arası tüm dersleri ''kesin geçilmelidir ve 3 kez kalınsa da muaf olunmaz.''

AÖL ALANLI OKUYANLAR NASIL DERS SEÇMELİ?

İlk önce alanlı okuyan öğrenciler, ders seçimini yanında ''ortak'' yazan derslerden 20, ''alan'' yazan derslerden ise 10 kredilik seçmesini tavsiye ederim her dönem.

ÖRGÜN LİSEDE OKUYUP AYRILANLARIN GEÇTİĞİ SINIFLAR NE OLACAK?

Açık Öğretim Lisesi'ne örgün bir liseden ayrılıp tasdiknamesi ile gelen bir öğrenci,örneğin lise 1'den ayrılıp geldiyse, lise 1'in geçtiği tüm dersleri AÖL sistemine göre krediye çevrilip eksiksiz sisteme yansıtılır. Ve lise 1'de hiçbir derse sorumluğa kalmadan geçen ve lise 2'ye hiç başlamadan Açık Lise'ye geçen bir öğrenci 54 kredi ile AÖL macerasına başlamış olur.

DERS SEÇME İŞLEMİ TOPLAM DÖNEME GÖRE YAPILMALIDIR

Yeni kayıt olan öğrenciler ve kayıt yenileyenler için ders seçmenin çok önemli kuralları vardır. Bu da ders seçerken; İlk önce ''öğrenci girişi''nizde bulunan ''zorunlu dersler'' sekmesinde bulunan derslere bakmanız gerekiyor. Ve ders seçim ekranınızda yazan derslere göz gezdirmelisiniz. Ders seçim ekranında dersleriniz ve numaralarıyla birlikte ''ortak'', ''alan (alanlı okuyacaklar için)'' ve ''seçmeli'' ibareleri bulunur. Öncelikle şunu aklınızda bulundurun. ''zorunlu dersler'' kısmında ders oldukça ders seçerken ''seçmeli'' ibareli dersleri görmezden gelin, sakın seçmeyin.  Her dönem kayıt yenileyen öğrencilere sistem 30 kredilik ders seçme hakkı verir. Ve o dönem kaçıncı döneminizse, o ve alt numaralı dersler seçebilirsiniz. Yani örneğin 3. döneminizse 1-2 ve 3. dönem dersi seçebilirken, 4 ve yukarısı dersi seçemezsiniz. Her kayıt yenilemede döneminiz arttıkça ders seçebileceğiniz numara da artacaktır. Döneminize bakarken, ''AÖL'de okuduğu dönemi'' değil, ''Toplam dönemi'' dikkate almanız gerekiyor.

AÖL ALANSIZ OKUYANLAR SEÇMELİ DERS SEÇEBİLİR!

Alansız okuyanlar için adı üstünde alan olmadığı için zorunlu derslerinde ''alan'' ibareli dersler olmayacaktır. Dolayısıyla her dönem ders seçerken ders seçme hakkınız olan 30 kredinin tamamını ''ortak'' yazılı derslerden seçmelisiniz. Eğer "ortak" dersleri seçtiğinizde, o dönem alabileceğiniz ortak ders kredisi 30'a ulaşamıyorsa (örneğin o dönem 25 kredilik ortak ders seçip, daha fazla ortak ders seçemiyorsanız) geri kalan krediyi "seçmeli" derslerden seçip tamamlamalısınız.

AÖL SEÇMELİ DERSLER, ZORUNLU DERSLER OLMADIĞINDA SEÇİLEBİLİR!

Açık Öğretim Lisesi'ni okuyan birçok öğrencinin mezuniyetini geciktiren bir yanlış anlamadır aslında seçmeli ders. Örneğin bir öğrenci ders seçerken, karşısına çıkan ''Matematik (ortak) ve Turizm (seçmeli) ibareli derslerden doğal olarak kolay olanı seçip ''hem rahat geçerim, hem kredimi alırım'' düşüncesiyle seçmeli ders olan Turizm'i tercih edebilir. Seçmeli dersin sisteme koyulma amacı ''zorunlu dersler'' kısmından yazan tüm ''ortak'' ve (alanlı okuyanlar için) ''alan'' yazan derslerin bitmesi üzerine mezuniyet kredisinin 192'ye ulaşamadığı durumlarda bu krediye ulaşmak için başvurmaktır. Örneğin ders seçerken ''zorunlu dersler'' butonuna bakan bir öğrenci burada ''öğrencinin hiç zorunlu dersi bulunmamaktadır'' ibaresini görürse ve kredisi henüz 192'ye ulaşmamışsa seçmeli dersler adı altındaki dersleri işte o zaman seçmesi gerekir. Yani unutmamanız gereken en önemli püf noktası budur. Sistemde zorunlu dersi olan bir öğrenci ders seçiminde  seçmeli dersler’ den uzak durmalı, zorda olsa kolayda olsa yanında ''ortak'' ve ''alan'' yazan dersleri seçmelidir...

AÖL KİTAPLARI ÖRGÜN LİSELERDEN ALINABİLİR!

Kitaplar geçtiğimiz seneden itibaren yönetmelik değişikliğiyle Halk Eğitim Merkezlerinden değil, semtinizde bulunan yetkili örgÜn liselerden alınıyor. Ve herhangi bir ücret ödenmiyor. Kitaplarınızı almaya gitmeden önce ünitelerini, şu adresten kontrol ederseniz eski basım kitapları alıp, sınavda hüsrana uğraşmak zorunda kalmazsınız;  http://egitek.meb.gov.tr/aok/Aok_Kitapl... ar_Aol.htm Dersler zor değil, tabi ki çalışana. Örneğin ilk başta garipseseniz de özellikle sözel dersleri bir-iki sınav sonra soru sisteminin verdiği tanımışlıkla çok kolay geçersiniz. Tabi Matematik ve Geometri gibi sayısal dersleri, başınızda öğretmen olmadan anlamak zor. Bu yüzden ek materyaller, Internetten ders anlatım videoları vs.. yardımcı olabilir. Sitede arkadaşların önerdiği bir ders anlatım sitesi var: http://www.ekolhoca.com Buradan da faydalanabilirsiniz..

AÖL SINAVLARI BELLİ MERKEZLERDE YAPILIYOR!

Öncelikle AÖL sınavları merkezi sınav sistemi usulüyle tüm illerde yapılıyor ve sürekli yeni sınav merkezleri de ekleniyor var olan sınav yerlerine. Sınavlar çoktan seçmeli yani test usulüyle yapılıyor ve 4 şıktan oluşuyor (ÖSYM sınavları gibi 5 şık değil.) Ve çok saçma bir uygulama olan 3-4 yanlışın 1 doğruyu götürme durumu AÖL sınavlarında bulunmuyor.  Sınavlar iş takviminde yazan tarihlerde hafta sonu Cumartesi ve Pazar iki gün, dört oturumda yapılıyor. Yani ilk oturum saat sabah 10.00'da, ikinci oturum öğleden sonra 14.00’te yapılıyor. Ve öğrencilere oturum başı 2,5 saat soru çözme zamanı veriyorlar.  30 kredilik ders seçim hakkımız var demiştim her dönem. Ve bu da aşağı yukarı 11-15 arası ders yapar ve sınavlarda oturum başı en fazla 6 dersten sınava girilebilir. Tabi genelde en fazla 4 ders oluyor oturum başı sınava girilen ders sayısı. (Örneğin, Cumartesi saba 10.00’da 4 dersten, öğlen 14:00'de 3 dersten sınava girmek gibi). Her ders için 20 soru soruluyor ve 100 üzerinden değerlendirildiği için soru başı 5 puan ediyor. Ve bir dersi geçmek için 20 sorudan 9'unu doğru çözüp, 45 almak yeterli. Örneğin Matematik 1 dersinin kredisi 4'tür ve öğrenci bu dersin sınavında 45'te alsa, tüm soruları doğru yapıp 100'de alsa alacağı kredi 4'tür. Tabi ne kadar yüksek puan o kadar iyi bir diploma puanı edeceği için, üniversite düşünenler, 45 alarak geçmekten ziyade yüksek notla geçmeyi hedeflemelidir.

AÇIKÖĞRETİM LİSESİ ÖĞRENCİLERİ DE ASKERLİĞİNİ TECİL ETTİREBİLECEKLER!

2012 yılında değişen Askerlik Kanunu gereği, Açık Öğretim lisesi düz lise programında okuyan öğrenciler de askerliklerini tescil ettirebilecekler. Durumu aktif olan öğrenciler, toplam 12 döneme kadar tecillerini yaptırabiliyorlar. Bunun için koordinatör liselerde doldurulacak ek-c2 belgesini askerlik şubesine teslim etmek yeterli.

AÖL DERSLERDEN KALININCA OKULDAN ATILMA VAR MIDIR?

Açık Öğretim Lisesi'nde okuma hakkı sınırsızdır. Siz tasdikname almayı istemediğiniz sürece okuldan atılamazsınız. Yalnız 12 dönem üstÜne çıkan bir öğrencinin lise öğrencisi olarak faydalanabileceği haklar elinden alınır. (Örneğin indirimli ulaşım kartı almak gibi, İstanbul'da Açık Liselilerin zaten böyle bir hakkı yok, diğer bazı iller için geçerli). Her dönem kayıt yenileme tarihlerinde ''kaYıt yenileme'' yapmak gerekir. Bir dönem kayıt yenilemeyen bir öğrencinin durumu '' donuk'' iki dönem üst üste kayıt yenilemeyenler ise ''silik'' öğrenci durumunua düşer ve sınavlara giremez. Ancak istedikleri zaman kayıt yenileme döneminde tekrar ''aktif'' öğrenci olmak hakları saklıdır.

Kaynak:Kanal A Haber

Kaynak: Diyarbakır Söz