9 Temmuz'da internet kesilebilir!

Hackerlar, Windows’ta buldukları bir açık yoluyla dünya çapında 750 binden fazla bilgisayara virüs yükledi. 9 Temmuz’da aktif olacak virüs üzerine harekete FBI, internete erişimi kısıtlama kararı aldı.

9 Temmuz'da internet kesilebilir!

6 yıl önce hackerlar tarafından yaratılan DNSChanger virüsü kabusu geri döndü. FBI tarafından Kasım 2011’da Estonya’da tespit edilen ve şimdiye kadar 500 bini ABD’de olmak üzere tüm dünyada 4 milyon bilgisayarı etkileyen virüs şimdi de, Windows’ta bulunan bir açık yoluyla girdiği dünya çapındaki 750 bin bilgisayarı esir aldı. 9 Temmuz’da aktif olacak olan virüs Amerikan iç polis teşkilatı FBI’yı harekete geçirdi. FBI, 9 Temmuz’da DNS sunucularını kapatarak önlem almayı planlıyor. DNSChanger virüsü ortadan kalktıktan sonra ise kapatılan sunucular yeniden hizmete girecek.

Türkiye’yi etkiler mi?

Bilgisayar güvenlik uzmanı Tamer Şahin, FBI’nın bu hamlesinin Türkiye dahil dünya genelinde bir mağduriyet yaratabileceğini belirterek, “Bu virüsün bulaştığı bilgisayarlar internete bağlanamayacak. Bilgisayarında virüs olduğundan haberi olmayan insanlar da mağduriyet yaşayacak. Türkiye için bir tehlike var mı, var. Güvenlik şifresi 123456 olan bir ülkeyiz. Güvenlik zaafı var mı devlet yeterince denetliyor mu bilgimiz yok. Devletin kontrol etmediği bazı sistemlerde kapanmalara neden olabilir. e-devlet sisteminde bu virüs var mı yok mu bilmiyoruz. Devlet denetlemediği için bilmiyoruz. FBI bunu yapacağını duyurdu ve sonunda da yürürlüğe sokuyor. Önlemler yeterince alınmadıysa mağduriyet yaşanma ihtimali var” diye konuştu.

Virüs nasıl vuruyor?

DNSChanger, bilgisayarlara Windows veya Mac OS X için sahte bir güncelleme veya yazılım olarak indiriliyor. Virüs, bilgisayara yüklenmesinin ardından bilgisayarlardaki alan adı sistemlerini (DNS) veya bilgisayarları ağlarda yönlendiren router’ların ayarlarını sessizce değiştiriyor. Bu tür bir bozukluk internet bağlantısı bulunan bilgisayarların karşılaşabileceği en zor durumlardan biri. DNS, alan adlarını IP adreslerine çevirmeyi başaramadığı zaman karşınıza erişmek istediğiniz yer dışında DNSChanger’ın yönlendirdiği adresler çıkacak. DNSChanger bulaşan bir bilgisayar serseri sunucuların karmaşasına daldığında, kurtulmak adına tek çare internet bağlantısını kesmek olacak. Ancak bu işlem bozulan ayarları düzeltmeyecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz