ARM 3GHz bariyerini aştı

Akıllı telefon ve tablet işlemci üreticisi ARM haddini aştı ve mobil cihaz işlemcilerini coşturdu.

ARM 3GHz bariyerini aştı

Masaüstü ve dizüstü bilgisayar dünyası için Intel neyse akıllı telefon dünyası için de ARM aynı öneme sahip. Hatta belki daha bile önemli diyebiliriz.

ARM'ın çekirdek başına 2.5GHz sunabilen akıllı telefon kalbi diyebileceğimiz Cortex-A9 ve Cortex-A15 Eagle (Kartal) mimarisinden haberiniz olmuştur. Görünen o ki bu yeni yongalarla hiçbir şey imkansız değil.

Neden mi? Çünkü TSMC 28 nm üretim metoduyla ürettiği çift çekirdekli Cortex-A9 yongasıyla müthiş bir performansa imza atarak bir 3.1GHz hıza erişti.

Mobil yongaların birkaç yıl içinde akıllı telefon ve tablet devrimiyle bu denli gelişmesi inanılmaz. Yine 28/32nm sürecindeki Snapdragon S4 ve yeni Exynos'un olduğu gibi yonganın küçülmesi büyük avantaj sağlarken kullanıcıya güç tüketimi veya 3GHz'in üzerinde performansı tercih etmeye imkan verecek.

Gerçek şu ki telefon ve tablet üreticileri daha güçlü ve verimli işlemciler için binlerce saatlik işgücü harcıyorlar ancak 3GHz bariyerini aşan ARM tabanlı mobil yonganın ARM mimarisinin ne kadar esnek olduğunu kanıtladı.

ARM'ın mobil dünyanın ve bu ekosistemdeki işlemcileriyle böylesine verimli ve hızlı bir seviyeye yükselmesi Intel gibi bir devin mobil birimindeki yöneticilere parmak ısırtıyor olabilir.

shiftdelete

Kaynak: Diyarbakır Söz