Çevre sorunları uzaydan tespit edilecek

TÜBİTAK UZAY'ın ortağı olduğu AB 7. Çerçeve Programı kapsamındaki SEOCA projesiyle Orta Asya'nın çevre sorunları uzaydan tespit edilebilecek

Çevre sorunları uzaydan tespit edilecek

Türkiye'den TÜBİTAK Uzay'ın da ortağı olduğu Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında desteklenen SEOCA projesiyle, Orta Asya'nın çevre sorunları uzaydan tespit edilebilecek.

TÜBİTAK'tan yapılan açıklamaya göre, 14 ortaklı proje kapsamında çevre sorunlarının tespiti için yer gözlem teknolojileri kullanılacak. Projenin Türkiye'den TÜBİTAK UZAY ve Jeodijital firması olmak üzere iki ortağı bulunuyor.

SEOCA Projesinde, Orta Asya ülkelerindeki 50'ye yakın kurumdan 200 uzman bir araya geldi. Projede çevrenin etkin olarak gözlenmesi için yer gözlem teknolojilerinin kullanımı konusunda, Orta Asya ülkeleri Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Avrupa ülkeleri arasında önemli bir işbirliği kuruldu. Böylece zengin doğal kaynaklara ve eğitimli bir nüfusa sahip olan Orta Asya ülkeleri ile ilişkileri geliştirmek konusunda önemli adımlar atıldı.

Yüzey suları da izlenebilecek

Son aşamaya gelen SEOCA Projesi, Almanya Berlin Teknik Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülüyor.

İki yıldır devam eden projenin ilk 18 ayında, 5 bölge ülkesindeki mevcut durumun analizi yapıldı ve ulusal değerlendirme raporları oluşturuldu. Daha sonra bu raporlar, ''Yer Gözlem Alanında Ulusal İhtiyaç ve Kapasiteler'' adı altında yayımlandı. Raporlarda, bölgedeki yer gözlem alanındaki verileri alan, işleyen, saklayan ve kullanan tüm aktörler belirtildi ve bu verilerin toplumun çeşitli kesimleri tarafından nasıl kullanılabileceğine dair değerlendirmeler yapıldı. Hazırlanan tüm bu raporlar, bölgedeki ilgili kurumlara ve Avrupa Komisyonu'na sunuldu. Yer gözlem alanındaki kapasitenin geliştirilmesi amacıyla eylem planları da proje kapsamında hazırlandı.

Bünyesinde çeşitli konferansları da barındıran projede, TÜBİTAK UZAY uzmanları tarafından çeşitli eğitimler ve çalıştaylar düzenlendi. Projede ayrıca, çevre gözlem verilerinin toplanması ve dağıtılması için bölgesel pilot bir altyapı ve bu altyapının bir parçası olan GEONETCAST terminalleri kuruldu. Yüzey sularının kalite gözlem verilerine GEONETCAST üzerinden erişilebilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz