Görüş Bildir

Evrenin şimdiye kadar sert metali üretildi

Metaller üzerinde araştırmalar yapan Amerikalı bilim adamları şimdiye kadar bilinen en sert metali altının ve titanyum'un karışımıyla ortaya çıkardı.

Evrenin şimdiye kadar sert metali üretildi

Araştırmalarını metaller üzerine yapan bilim mucidleri titanyum ve altını karışımından bugüne kadar bilinen ve görülen en sert metali elde etmeyi başardı.

Houston'daki Rice Üniversitesinden Prof. Dr. Emilia Morosan, keşfi titanyum ve altından yapılan mıknatısları incelerken yaptıklarını açıkladı.

"Beta-Ti3Au" olarak tanımlanan metalin, saf titanyumdan dört kat daha sert olduğu belirlendi.

Titanyum ve altının yüksek ısıda karıştırılmasıyla elde edilen diğer alaşımları arasında en yüksek sertlik seviyesine sahip olan metalin, yaşayan dokularla da uyum sağladığı belirlendi.

Bu metal daha çok implant yapımında kullanılacak

  Bu alanda çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Morosan, metalin özellikle tıp alanında uzun süre dayanacak implant yapımında kullanılabileceğine dikkati çekti.

Halihazırda kullanılan diz ve kalça implantlarının yıprandıkları için 10 yılda bir değiştirilmeleri gerektiğini belirten Morosan, Beta-Ti3Au ile yapılacakimplantların ömür boyu kullanılabileceğini kaydetti.

İnsan kemiğinin çevresinde büyümesine olanak tanıyan birkaç metalden biri olan titanyum, tıp ve diş hekimliğinde yaygın olarak kullanılıyor.

Araştırma, "Science Advances" dergisinde yayımlandı.

Araştırmalarına bir yenisini ekleyen Prof. Dr. Emilia Morosan bu keşfi ile Bilim ve Teknoloji dünyasında kendisinden çokca söz ettirecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir