Fatih projesi öğrenciler için yararlı mı? İşte cevabı

Google Eğitim Direktörü Bram Bout, okula gittiği dönemlerde geleneksel eğitim yöntemlerinin daha çok ezbere dayandığını belirterek, "Oysa bugün herşey değişiyor ve FATİH gibi projeler de bu değişimi sağlıyor" dedi.

Fatih projesi öğrenciler için yararlı mı? İşte cevabı

Milli Eğitim Bakanlığının ilkini düzenlediği FATİH Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi'ne çağrılı konuşmacı olarak katılan Bout, eğitimde artık teknolojinin öneminin gün geçtikçe daha fazla arttığına işaret ederek, "Çocuklarımızın 21. yüzyılda daha farklı bir dünyada yaşamaları için onları hazırlamamız gerekiyor ve bazen dünyamızı teknolojilerin ne kadar değiştirdiğini hatırlamak zor olabiliyor" diye konuştu.

Google Bilim Sergisi'nden örnekler veren Bout, bir Türk öğrencinin muz kabuklarını kullanarak bio çözünürlüğe sahip bir plastik geliştirdiğini belirterek, bunun petrole bağımlılığı azaltmaya katkı verdiğini ifade etti.

İnanılmaz rakamlarla bilgiye erişimin sağlandığını anlatan Bout, "İnternete erişimi olan, teknolojiyi kullanabilen herkes bu sürece bir katkıda bulunabilecek. Bunun sonucu olarak doktorlar uzak mesafede teşhis bile koyabilecekler, bir çiftçi hava durumu bilgisini kullanarak kendisi için yeni teknikler geliştirmeye başlayabilecek. Bütün bunlar artık mümkün ve bence hepsinin parçası olabilmek geleceği bu şekilde şekillendirebiliyor olmak hepimiz için son derece heyecan verici" değerlendirmesini yaptı.

Teknolojiyi kullanabilir olmanın fark yaratarak geleceği inşa etmeyi mümkün kılacağını vurgulayan Bout, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Benim ve bizlerin okula gittiği dönemlerde geleneksel eğitim yöntemleri vardı daha çok ezbere dayanıyordu. çünkü o zaman bunu yapmanın daha farklı bir yöntemi yoktu. Oysa bugün her şey değişiyor ve FATİH gibi projeler de bu değişimi sağlıyor. Sınıflardaki ortamları değiştiriyor ve öğrencilerin sahip oldukları yeteneklerle sınıf ortamlarında farklı şekillenmelerini sağlamalarına ortam sağlıyor."

Öğrencilerle farklı iletişim kurma olanaklarının gerekli olduğunu belirten Bout, çocukların da gittikçe daha fazla teknoloji ile ilişki içinde yaşamaya başlayacaklarını vurgulayarak, "Ümit ediyorum ki gittikçe daha fazla öğretmen ve öğrencimizi gelecek için teşvik etmeyi başarabileceğiz. 21. yüzyıl eğer bu rolleri yeterince oynayabilirsek çok daha güzel şekillenebilecek" dedi.

- Eğitimi bir tecrübeye dönüştürüyorsunuz

Intel Global Eğitim Uzmanı Dr. Sabine Huber ise "Türkiye'yi bu büyük FATİH Projesi için tebrik etmek istiyorum" dedi.

FATİH Projesi sayesinde eğitimin dönüştürüldüğünü aktaran Huber, "Böylelikle öğretmen ve öğrencileriniz eğitimi bir tecrübeye dönüştürebiliyorlar. Sınıflarda sadece eğitim bir deney değil, aynı zamanda bir tecrübe haline geliyor ve bence bundan dolayı haklı sebeplerle dünya Fatih Projesi'nden bahsedebiliyor" diye konuştu.

Yeni eğitim modellerine ihtiyaç bulunduğunu, bunun için de teknolojilerin katkı vermesi gerektiğini belirten Huber, "Bunun için zihinleri serbest bırakabilmemiz gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Kişiselleştirilmiş öğrenme unsurlarının önemine değinen Huber, öğrenmede öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına hitap etmek gerektiğini, teknoloji analizleriyle bunların mümkün kılınabildiğini vurgulayan Huber, bu yılla öğrencinin öğrenme şekil, zaman ve sürelerine bakılabildiğini, böylece ilgi duydukları alanların da belirlenebildiğini söyledi.

- Khan Akademi mobil uygulaması Türkçe yayınlandı

Khan Akademi Türkiye Direktörü Alp Köksal, yeni teknolojilerden en fazla fayda sağlayabilecek alanlardan birinin de eğitim olduğunu vurguladı.

Gençlerin artık eğitimde de yeniliklerden ve teknolojilerden faydalanmak istediklerini dile getiren Köksal, "Artık cep telefonumuzdan dünyanın herhangi bir yerinde ders anlatan bir öğretmeni dinleyebiliyoruz. Bilgimizi milyonlarca öğrenciyle aynı anda paylaşabiliyoruz. Kişiselleştirilmiş öğrenme yöntemleri hızla yaygınlaşıyor. Eğitim kişiye özel ve veriye dayalı bir veriye dönüşüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Khan Academy olarak 2 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği halinde eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için birlikte hareket etmeye gayret gösterdiklerini ifade eden Köksal, "Çok basit ama o kadar da önemli bir misyonumuz var, herkese her yerde dünya standartlarında bir öğrenim imkanını ücretsiz olarak sunmayı amaçlıyoruz" dedi.

Khan Academy'nin dünyanın en büyük ücretsiz eğitim platformu olduğunu hatırlatan Köksal, platformun öğrenciler için derslerini pekiştirebilecekleri, bireysel olarak kullanabilecekleri bir eğitim aracı ve aynı zamanda öğretmenlerin de sınıflarda destek alabilecekleri modern yenilikçi bir eğitim aracı olarak tanımladı.

Her ay 1 milyon öğretmenin derslerinde Khan Academy'den faydalandığını, 15 milyon öğrencinin de düzenli olarak platformu kullandığını aktaran Köksal, "Platformumuz tamamen ücretsiz. 'Nasıl olabiliyor' diye merak ederseniz, sitemizde reklam bile yok, bağışlarla" bilgisini paylaştı.

Matematikten organik kimyaya, basit toplamaya, ilkokul seviyesinden üniversite seviyesine pek çok alanda eğitim içerikleri ürettiklerini anlatan Köksal, ortalama 8 dakikalık videolarda öğrencileri sıkmadan bilgiyi gerçek hayatın içinden güncel sorular sorarak aktarmaya çalıştıklarını söyledi.

Khan Akademi mobil uygulamasının Türkçe olarak yayınlandığını bildiren Köksal, "Biz, Khan Academy Türkçeyi kurarken bir hayalimiz vardı, o da ürettiğimiz içeriklerin dünyanın en büyük eğitim teknolojileri hareketi olan FATİH Projesi kapsamında Türkiye'deki bütün öğrencilere ulaşması, tablet bilgisayarlarda yer almasıydı. Bugün bu hedefimize bir adım daha yaklaştığımız için çok mutluyum" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz