Japon patronların Facebook baskısı

Japonya'daki işyerlerinde çalışanların, üst düzey yöneticilerinin sanal alemde baskısı hedef olduğu ortaya çıktı.

Japon patronların Facebook baskısı

Bu yöneticilerin, çalışanlarından sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta kendilerini arkadaş olarak eklemesini hatta gönderilerini bile beğenmesi için baskı yaptığı ortaya çıktı.

Japonya'nın önde gelen Yomiuri gazetesinde çıkan bir habere göre çalışanlar, üst düzey yöneticilerinin sosyal medya baskısı altında. Üst düzey yöneticilerin, çalışanların Facebook'ta kendilerini eklemeleri için baskı yaptıkları bildirildi. Bazı yöneticilerin de çalışanların gönderilerini beğenmesini ya da yorum yapması için telkinde bulundukları ortaya çıktı. Gazetenin haberine göre, Yokohoma'daki bir şirkette part-time olarak çalışan bir kişi, yöneticisinden "Facebook kullanıyor musun? Bazı arkadaşlık teklifi gönder." şeklinde bir mesaj aldı. İstemeyerek de olsa bu isteği kabul eden çalışan daha sonra yöneticisinden "gönderilerini beğenmesi" yönünde bir mesaj daha aldı. Gazeteye konuşan çalışan, "İşyerinde olmadığı süre içinde yöneticimi düşünmek istemiyorum." şeklinde görüş belirtti. Aynı baskıya maruz kalan başka bir kişi de, "Facebook listesinden çıkarsam iş yerindeki ilişkilerim bozulacak. Başka seçeneğim olmadığı için gönderilerini beğenmek durumunda kalıyorum." diye konuştu. Tokyo merkezli Japonya Online Danışma Merkezi'nden yetkililer, bu tür sorunla karşılaşan çalışanların arttığını belirtti. Japon gazetesi, üst düzey yöneticilerin de sanal alemde problem yaşadıklarını belirtti. 40 yaşlarında bir yöneticinin, çalışanlarıyla daha yakın olabilmek için Facebook gibi sitelere üye olduğunu ancak hiçbir arkadaşlık teklifinin kabul edilmeyince sorun yaşadığı belirtildi.

İnternet araştırma şirketlerinden Macromill'in geçen şubat ayında 500 Facebook kullanıcısı arasında yaptığı bir araştırmaya göre, bu kişilerin yüzde 42'si üst düzey isimlerin arkadaşlık teklifinden rahatsızlık duyuyor. Kadın çalışanlar arasında bu oran yüzde 54'e çıkıyor. Şirketten bir yetkili, "Şirketin alt düzeyindeki kadın çalışanlar, bu tür isteklerinden daha çok rahatsız oluyor." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz