JAXA: SLIM Uzay Aracı Yeniden Çalıştırıldı

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı geçtiğimiz hafta iletişim sorunu yaşadığı SLIM uzay aracını yeniden faaliyete geçirdiğini açıkladı.

JAXA: SLIM Uzay Aracı Yeniden Çalıştırıldı

Geçtiğimiz günlerde Japonya’ya ait SLIM uzay aracının bağlantısı kesilmişti. Yapılan çalışmalar ile 1 hafta kapalı duran uzay aracı ile bağlantı tekrar kuruldu.

19 Ocak tarihinde Japonya tarafından fırlatılan insansız uzay aracı SLIM Ay’a başarılı bir iniş yapmıştı. Ancak iniş sonrası iddialara göre güç kaynağındaki sorun sebebiyle 1 hafta boyunca kapalı tutuldu.

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından yapılan özenli çalışmalar ile SLIM aracı tekrar faaliyete geçmiş bulunmakta. Güneş ışığının uzay aracına gelmesiyle birlikte arızanın giderildiği belirtiliyor. İnsansız uzay aracı Smart Lander for Investigating Moon yani SLIM, verilerini Japonlara göndermeye devam ediyor.

SLIM Kendi Bataryasıyla Güç Üretiyordu

Ay’a iniş yapmasıyla beraber bağlantısının kesilmesi, SLIM hakkındaki konuşmaları bir hayli arttırdı. Eylül ayında yörüngeye fırlatılan SLIM normal şartlarda kendi bataryasıyla çalışıyordu. Ancak Ay’a iniş yapıktan sonra güneş ışınlarının ters açıda kalması, bataryası için gerekli olan enerjiyi üretememesine neden olduğu iddia ediliyor.

Japonya Havacılık ve Uzat Araştırma Ajansı (JAXA) durum hakkında şu açıklamayı yapmıştı: ‘’ SLIM şu anda sadece kendi bataryasıyla çalışıyor.’’ Bu açıklamayı SLIM bağlantısının kesilmesi sonrası yaptığı görülmüştü. Güneş ışınının açısının değiştiği ihtimalinden dolayı yetkililer SLIM aracını kapatmıştı.

İlgili Haberler

Kaynak: İHA

Çok Okunan Haberler