Kulak çınlaması yerine koku!

Eskiden biri hakkınızda konuşunca kulaklarınız çınlar denirdi. 21. yüzyılda ise biri hakkınızda konuştuğunda bunun kokusunu alacaksınız.

Kulak çınlaması yerine koku!

Yeni icat edilen Olly adlı bir robot sosyal medya sitelerinde sahibinin adının geçip geçmediğini kontrol ediyor ve biri sahibinden bahsettiğinde ortama bir koku yayarak onu haberdar ediyor.

Olly, Mint adlı teknoloji şirketinden Benjamin Redford tarafından geliştirildi.

Redford, Olly'i yaratırken internete bağlı ancak ekranı olmayan bir robot yapmak olduğunu söyledi.

Kendine özel

Redford ''Biz insanları gerçek dünyada internetteki ilişkileri ve popülariteleri için ödüllendirmek istedik'' dedi.

Bu ödülün kokular olması fikri ise zamanla gelişmiş.

Redford'a göre koku robotları için uygun bir platform çünkü insanların konsantrasyonunu bozmadan dikkatlerini çekebiliyor.

Bilim adamı ''Hergün saatlerimizi ekran karşısında geçiriyoruz. Artık görsel ve işitsel olmayan bir uyarıcıya da ihtiyacımız var'' dedi.

Redford'a göre kokular; uyarı mesajları, alarm sesleri, yanıp sönen ışıklar ile dolu dünyamızda internetle iletişim kurmak için rahatlatıcı bir yöntem.

Olly'nin mucidi ''Bütün o görsel ve işitsel uyarılar bazen insanı bunaltabiliyor'' diyor.

Redford, Olly'nin planlarını internette yayınlamış. Bu sayede her isteyen kendine özel bir Olly yapabiliyor.

Tabii Olly'i üretebilmek için elektronik bilgisi, bir üç boyutlu yazıcı ve bilgisayal programlama konusunda bolca deneyim gerekiyor.

Olly, Twitter'ı, Facebook'u ve bunun dışında kalan tüm online hesapları kontrol edebiliyor.

Olly'nin farklı konularda farklı kokular salgılaması da sağlanabiliyor.

Yani Olly, Twitter'da adınız geçtiğinde bir parfüm, Facebook'ta biri duvarınızda bir video paylaştığında başka bir parfüm salgılayabiliyor.

Redford Olly'i yapmanın herkes için çok kolay olmadığını bildiğini ancak tüm dünyada bir çok kişinin kendi Olly'sini yarattığını söylüyor.

ABD'de bir aşçı Olly'sini tortilla kokusu ile doldurmuş. Böylece internette restorantından bahsedildiğinde odası yemek kokularıyla doluyormuş.

Olly şirketlerin de ilgisini çekmiş. Bir şirket 2012'de başlatmayı planladığı bir reklam kampanyası için bir çok Olly üretiyormuş.

bbc

Kaynak: Diyarbakır Söz