Görüş Bildir

Oyun konsollarının ithalat vergisinde artış

Oyun tutukunlarına kötü haber. Bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile bazı ürünlere ilave gümrük vergisi geldi.

Oyun konsollarının ithalat vergisinde artış

Alınan karar uyarınca  Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodu 9504.50.00.00.00 olan video oyun konsolları ve makineleri için bugünden (18 Nisan 2020) itibaren ilave yüzde 50 oranında  gümrük vergisi uygulanacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre oyun konsollarına getirilen bu ilave yüzde 50’lik vergi, 18 Nisan 2020 ile 30 Eylül 2020 tarihler arasında geçerli olacak.

Habertürk'ten Necdet Çalışkan'ın haberine göre bugün yayımlanan karar uyarınca 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren ise konsollardaki ilave gümrük vergisi oranı yüzde 20 olarak uygulanacak.

Halihazırda oyun konsollarına gümrük tarife cetveli kapsamında uygulanan bir oran bulunmuyordu. Mevcut durumda, Türkiye’de satışa sunulan oyun konsollarından yüzde 20 ÖTV ve 18 KDV alınıyor.

PS5'İ NASIL ETKİLEYECEK?

Bugün yürürlüğe giren düzenlemenin ardından Türkiye'deki oyun konsollarının perakende satış fiyatlarının da kademeli olarak yükselmesi bekleniyor. Örneğin bu düzenlemeye göre Sony'nin Kasım 2020'da satışa sunmayı planladığı yeni oyun konsolu PlayStation 5 (PS5) Türkiye'ye geldiğinde yüzde 20'lik ialeve gümrük vergisine tabi olmuş alacak.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon sepetinde de kendine yer bulan oyun konsollarının ortalama satış fiyatlarına bakıldığında son dönemde oldukça dalgalı bir seyir izlediği görülüyor.

ZAM ŞAMPİYONU BİLE OLMUŞTU...

Geçen yıl yüzde 120'leri bulan fiyat artışlarıyla kendine zam şampiyonları arasında da bulan oyun konsolu pazarında bu fiyatlarda, Sony, Microsoft ve Nintendo'nun yeni modellerinin Türkiye pazarına girmesi de etkili oluyor.

Yeni modellerin gelişi, ortalama fiyatı yukarı çekerken, eski modellerin ağırlıkta olduğu dönemlerde ise kampanya ve indirimlerin de etkisiyle fiyatlarda aşağı yönlü hareketler gözleniyor.

Örneğin TÜİK'in veri tabanına bakıldığında Ocak 2019'da Türkiye'de ortalama madde fiyatı 3076 TL olan oyun konsolu, Mart 2019'da 3260 TL'ye kadar çıkmış. Bu tarihten sonra düşüşe geçen ortalama oyun konsolu fiyatı, Aralık 2019'da 3021 TL, Mart 2020'de ise 2795 TL olatak kayıtlara geçmiş.

HOPARLÖRLERDEN DE YÜZDE 7.5 ALINACAK

Öte yandan Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile ayrıca hoparlörler de ilave gümrük vergisi kapsamına alındı.

Buna göre ithal edilen hoparlörlerden (GTİP kodu 8518.21 ve 8518.22 olan kabine monte edilmiş tek veya birden fazla hoparlörler) bugünden itibaren yüzde 7.5’lik gümrük vergisi alınacak.

Kaynak: Habertürk

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi