Resmi gösterin, yorumu yapay zeka yapsın

Facebook'ta staj yapmış iki araştırmacının geliştirdiği yapay zeka algoritması, fotoğraflara otomatik olarak açıklama metni yazabiliyor. Hem de çok az tahminle...

Resmi gösterin, yorumu yapay zeka yapsın

Bilişim uzmanları artık yazılımlarda ve geliştirdikleri algoritmalarda yapay zekayı kullanmaya daha fazla yer veriyor. Son örneği İsviçre’den. İki araştırmacı fotoğraflara göre otomatik açıklama yazan bir algoritma geliştirdi.

İsviçre’de iki araştırmacının geliştirdiği yazılım, aslında bu yeteneğe sahip ilk yazılım değil. Ancak onların yazılımını üstün kılan şey, mevcut otomatik açıklamalı altyazı tekniklerine göre daha az tahmine dayalı olması.

Proje araştırmacılardan Pedro Oliveira Pinheiro, "Diğer sistemler fotoğrafa dayalı önerilen ilk kelimeyi daha sonrakileri tahmin etmek için kullanıyor" dedi.

Microsoft'un sahip olduğu derin öğrenme çözümü ilk kelimeyi öğrendikten sonra öngörü yapıyor. Idiap'ın çözümü bunun yerine görüntülerin vektörel temsillerini oluşturarak bir dizi olası kelimeyi bununla karşılaştırıyor.

Teknik diğerlerine oranla oldukça basit ve zaten Facebook'un da dikkatini çekmiş durumda. Projenin arkasındaki araştırmacılar Zuckerberg'in şirketinde staj yaptı ve Facebook'un görme engellilere yardımcı olmayı amaçlayan otomatik resim açıklaması yapay zekası için bu teknolojiden yararlanacağı söyleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz