RIM'de gelecek görünmüyor

Yılın ilk çeyreğinde cirosunda yüzde 43 kayıp veren RIM, hem 5 bin elemanını işten çıkartmak hem de BlackBerry 10’un piyasaya sürüm tarihini yeniden ertelemek zorunda kaldı.

RIM'de gelecek görünmüyor

Bir zamanlar özellikle iş çevrelerinin en çok tercih edilen telefonu olan BlackBerry’nin üreticisi Research In Motion’ın (RIM) üzerinde dolaşan kara bulutlar bir türlü dağılmıyor. RIM’in bu çalkantılı dönemi atlatıp, düzlüğe çıkmayı başarabileceğine dair ümitlerin hızla yok olduğuna işaret eden Boston merkezli Avian Securities uzmanlarından Matthew Thornton, “Bu, yavru bir köpeğin ölümünü izlemek gibi” yorumunda bulundu.

RIM, Perşembe günü açıkladığı 1’inci çeyrek verilerinin uzman beklentilerinin çok altında kalması üzerine, yeni telefon işletim sistemi BlackBerry 10’un piyasaya sürüm tarihini 2013’ün ilk çeyreğine ertelediğini ve 5 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Bu rakam, toplam çalışan sayısının (16 bin 500) yüzde 30’una denk geliyor. Morgan Stanley analistlerinden Ehud Gelblum, RIM’in bu yıl işgücünün yüzde 90’ına veda etmek zorunda kalabileceğini ileri sürdü. Şirketin cirosu, ilk çeyrekte yüzde 43 düşerek 2.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Oysa beklentiler bu rakamın 3.1 milyar dolar civarında olması yönündeydi. İlk 3 ayda toplam 518 milyon dolar net zarar eden şirket, geçen yılın aynı döneminde 695 milyon dolar kâr açıklamıştı. Şirket bu dönemde 7.8 milyon BlackBerry akıllı telefon sattı. Bu da satışlarda bir önceki yıla oranla yüzde 41 oranında bir düşüş olduğunu gözler önüne seriyor. Uzmanlar, hisseleri geçtiğimiz sene yüzde 70 düşüş kaydeden RIM’in geleceği hakkında bir hayli karamsar. Haziran 2008’de değeri 144 doları bulan RIM hisseleri dün bir ara 7.77 dolardan işlem gördü. San Francisco merkezli Charter Equity Research Genel Müdürü Edward Snyder, “Bu tam bir felaket. (RIM) tam anlamıyla ölüm sarmalında. Bir iyileşmenin söz konusu olabileceğini zannetmiyorum” dedi.

BGC Financial’dan Colin Gillis ise “RIM’i çok daha kötü çeyrekler bekliyor. Şirketin harcamalarını kısmak konusunda çok yavaş davrandığını düşünüyorum. Yıl sona ermeden bir seri işten çıkarma daha açıklanıra hiç şaşırmam” diye konuştu. IDC analisti Kevin Restivo ise bu ürünü 2013’ün birinci çeyreğinde piyasaya sürmenin ‘deniz altında havai fişek patlatmaya heveslenmek’ gibi birşey olduğunu söyledi. Restivo, Christmas ve Yeniyıl gibi yoğun bir alışveriş döneminin ardından kimsenin cebinde parası kalmayacağını vurguladı.

Vatan

Kaynak: Diyarbakır Söz