Samanyolu ve Andromeda birleşiyor

Gök bilimciler Hubble Uzay Teleskopu'nu kullanarak Samanyolu Galaksisi'nin komşu yıldızı Andromeda'ya ne zaman çarpacağını ortaya çıkardı.

Samanyolu ve Andromeda birleşiyor

Bilim insanları yerçekiminin etkisiyle gittikçe birbirine yaklaşan gezegenlerin 4 milyar yıl sonra birleşmeye başlayacaklarını tahmin ediyor.

2 milyar yıl daha sonra ise bu ikili tek bir nesneye dönüşecek.

Güneşin pozisyonu biraz bozulacak ancak yıldız ve gezegenlerinin tahrip olma tehlikesinin çok az olacağı sanılıyor.

4 milyar yıl sonra insanoğlunun hala var olacağı farz edilirse, yeryüzünden bakıldığında gökyüzündeki manzaranın olağanüstü olması bekleniyor.

ABD'de Baltimore’da bulunan Uzay Teleskop Bilim Enstitüsü baş araştırma görevlisi Roeland van der Marel 'Bugun bulanık bir obje olarak görülen Andromeda Galaksisi bin yıldan önce eski gök bilimciler tarafından bulunmuştu.' dedi.

Roeland van der Marel, kozmik kaderimizi ve gelecekteki yazgımızı bilmek kadar insanları şaşırtan nadir şeylerin olduğunu belirtti. Eskiden bulanık bir nesne olan Andromeda’nın bir zaman sonra Güneş ve Yıldız sistemini örtecek olmasının gerçekten olağanüstü ve çarpıcı olduğunu söyledi.

Işık yılı uzaklığında

2 galaksisin de birbirlerine doğru aynı şekilde ilerledikleri yıllardır biliniyor. 2.5 milyon ışık yılı uzaklıkta olmalarına rağmen saatte ortalama 400,000 km hızla birbirlerine yaklaşıyorlar. Yeni Hubble veri tabanı ise bu birleşmenin ne zaman olacağıyla ilgili yeni bilgiler sunarak birleşmenin detaylarını ortaya çıkarıyor.

Bu artık mümkün çünkü uydu gözlemcisi şimdiye dek mümkün olmayan, katologda M31 olarakta bilinen Andromeda'nın farklı bölgelerindeki her ince detayı bildirebiliyor.

Dr. van der Marel 'Andromeda'nın bize doğru nasıl hareket ettiğini bilmenin yanı sıra, yanlamasına nasıl hareket ettiğini de bilmek Andromeda'nın bize çarpmadan geçeceğini ya da çarpacağını bilmek açısından gerekli' dedi.

Dr. van der Marel , astronomların yüz yıldan fazladır Andromeda’nın yanlamasına nasıl hareket ettiğini tespit etmeye çalıştığını ancak mevcut tekniklerle bu girişimler hep başarısız olduğunu ve sağlıklı ölçüler almak mümkün olmadığını ekledi.

İlk defa Hubble Uzay Teleskopu'nun ileri teknolojideki gözlem yetenekleri sayesinde Andromeda'nın aynı zamanda astronomide yıldız özdevinimi olarak da bilinen yanlamasına hareketlerini ölçebildiklerini de bildirdi.

Hubble'ın sağladığı bilgisayar simülasyonlarıyla elde edilen bilgiler doğrultusunda iki yıldızın kütleleri en sonunda evrende sıkça görülen tek bir eliptik galaksiye dönüşecek.

Ancak, galaksiler birbirlerine sürtünecek olsa da diğer bağımsız yıldızlarda aralarındaki mesafe çok olduğu için bir çarpışma görülmeyecek.

Araştırmacılara göre yerçekiminde olan bozulmalar Güneş Sistemini yine de etkileyecek.

Aynı zamanda bu birleşme, gaz bulutlarının karışıp çökmesiyle yıldızlarda kuvvetli yeni bir dönemeye sebep olacak. Ayrıca iki galaksideki karadelikler birleşip tek bir karadeliğe dönüşecek.

Tim bunlara ek olarak, bilim insanlarına göre Andromeda'nın küçük eşi, M33 adıyla da bilinen Triangulum Galaksisi'nin de bu çarpışmaya katılması bekleniyor.

Kimsenin bu olanları şahit olup olamayacağı ise askıda duran bir soru olarak görülüyor.

Dr. van der Marel'e göre 4 milyar yıl sonra dünyamızda nükleer yakıt azalacak ve Dünya şişmeye başlayacak.

Dr. van der Marel, gazetecilere yaptığı açıklamada güneşin doğal evrim süreci içinde, daha da sıcaklaşmasıyla bir kaç milyar yıl sonra yeryüzünde bildiğimiz anlamda yaşamın imkânsız olduğunu söyledi. Bir kaç milyar yıl sonraki gelecekten bahsettiği için bizim medeniyetimizin o tarihe dek var olmayacağını ancak güneş enerjisini soğutmaya yönelik bir teknoloji bulunursa insanoğlunun hayatta kalma şansının olduğunu da bildirdi.

BBC

Kaynak: Diyarbakır Söz