Yapay Zeka Gerçek Bir Tehlike mi?

Yapay zeka tarihsel olarak yalnızca bir insanın yapabileceği, akıl yürütme, karar verme veya problem çözme gibi karmaşık görevleri yerine getirebilen bilgisayar sistemlerini ifade eder. Yapay zeka giderek daha sofistike ve yaygın hale geliyor, yapay zekanın potansiyel tehlikelerine karşı uyarı sesleri daha da yükseliyor. Peki, yapay zeka gerçek bir tehlike mi?

Yapay Zeka Gerçek Bir Tehlike mi?

Yapay zeka o kadar hızlı değişiyor ki bundan sonra ne olacağı tam olarak belli değil. Dolayısıyla şu anda en çok sorulan soru yapay zeka gerçek bir tehlike mi? Mevcut teknolojinin çalışma şekli, insanların onu kötü niyetle kullanma şekilleri ve yapay zekanın bizi toplum ve birey olarak nasıl değiştireceği konusunda ortaya çıkan büyük sorularla karşı karşıyayız.

Yapay Zeka Gerçek Bir Tehlike mi? Yapay Zekanın Riskleri Nedir?

Yapay zeka, artık süper akıllı makinelerle geleceğe hazırlanmanın dışında, mevcut haliyle zaten tehlike oluşturabiliyor. Yapay zeka ile ilgili bazı önemli risklere bir göz atalım. Sadece birkaçını saymak gerekirse;

  • Otomasyonun yol açtığı iş kaybı,
  • Gizlilik ihlalleri,
  • Kötü verilerin neden olduğu önyargı,
  • Silah otomasyonu,
  • İnsan gözetimi olmadan çalışan silahlar,
  • Sosyoekonomik eşitsizlik,
  • Sosyal manipülasyon.

Peki, ya geleceğin yapay zekası artık insanlara ihtiyacı olmadığına karar verirse ve bizden kurtulmak isterse? Birçok cephede huzursuzluk mevcut. Hala yapay zekanın gerçekten neler yapabileceğinin çok erken aşamalarındayız.

Yapay zeka, özünde akıllıca düşünebilen ve hareket edebilen makineler oluşturmakla ilgilidir ve Google'ın arama algoritmaları veya sürücüsüz arabaları mümkün kılan makineler gibi araçları içerir. Güncel uygulamaların çoğu insanlığı olumlu yönde etkilemek için kullanılsa da, herhangi bir güçlü araç yanlış ellere geçtiğinde zararlı amaçlarla kullanılabilir. Bugün, yüz tanıma, doğal dil işleme veya internet aramaları gibi dar bir görevi gerçekleştiren uygulamalı yapay zekaya ulaştık. 

Sonuçta, alandaki uzmanlar, sistemlerin akıllı insanların gerçekleştirebileceği her türlü görevi yerine getirebileceği ve büyük olasılıkla her birinde bizi yenebileceği daha genelleştirilmiş yapay zekaya ulaşmak için çalışıyor.

Elon Musk bir yorumunda şunları yazdı: “Yapay zekada ki ilerlemenin hızı (dar yapay zekadan bahsetmiyorum) inanılmaz derecede hızlı. Deepmind gibi gruplarla doğrudan bağlantınız olmadığı sürece ne kadar hızlı olduğu hakkında hiçbir fikriniz yok; katlanarak artan bir hızla büyüyor. Ciddi derecede tehlikeli bir şeyin meydana gelme riski beş yıllık (en fazla 10 yıl) zaman dilimindedir."

Gerçekten de günlük yaşamlarımızı daha rahat ve verimli hale getiren pek çok yapay zeka uygulaması mevcut fakat yapay zeka ile ilgili atan endişenin nedeni, kısa mesajlarımızı otomatik olarak tamamlayan veya oturma odalarımızdaki engelleri atlatmak için robot süpürgeleri yönlendiren sıkıcı ama güvenilir teknolojiler değildir. Uzmanları endişelendiren şey, yapay genel zekanın yükselişidir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler