Yüzyılın Mucidi Anadolu Üniversite'sinden! Görme engelliler için akıllı eldiveni geliştirdi

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencisi olan Erhan Akan, belki de yüzyılın mucidi oldu. Görme engelliler için ele ve parmak hareketlerini, sensörler ve bilgisayar üzerinden yazıya dökebilen akıllı eldiveni yaptı.

Yüzyılın Mucidi Anadolu Üniversite'sinden! Görme engelliler için akıllı eldiveni geliştirdi

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Erhan Akan'ın "Akıllı Eldiven" adlı tez projesi kapsamında geliştirdiği eldiven, görme engellilerin ellerini bir klavye gibi kullanarak yazı yazmasına olanak sağlıyor.

ELDİVEN EL İŞARETLERİNE GÖRE BİLGİSAYAR ÜZERİNDEN KODLANMIŞ

Eldivenin her bir parmağı üzerine monte edilen sensörler sayesinde, el ve parmak hareketleri ana bilgisayara aktarılan görme engelli, el ve parmak hareketlerini okuyan özel bir yazılım ile işaret diline göre kodlanmış harfleri kolaylıkla yazıya dökebiliyor.

Akan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu eldiveni, görme engellilerin bilgisayar ya da telefona harf girmek için rahatlıkla kullanabileceğini söyledi.

ERHAN AKAN 1 YILDA TAMAMLADI

Projenin yaklaşık bir yılda tamamlandığını belirten Akan, "Eldivenin üzerindeki sensör kıvrılınca üzerindeki gerilim değişiyor. Bu gerilim algılanarak anlamlı sembol haline dönüşüyor. Bunun için bir mikro işlemci kullandık. Yaptığımız projeyle öncelikle görme engelliler, kelimeleri rahatlıkla yazıya dökebilecek" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz