22 sivilin faillerinin bulunması için araştırma önergesi

HDP Şırnak milletvekilleri, Cizre ilçesinde 4-12 Eylül 2015 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitiren 22 sivilin faillerinin bulunması için Meclis Araştırma önergesi verdi.

22 sivilin faillerinin bulunması için araştırma önergesi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz ve Hasan Özgüneş, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 4-12 Eylül 2015 tarihleri arasında Şırnak Valiliği tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde 22 sivil yurttaşın yaşamını yitirmesindeki yaşam hakkı ihlalleri ve yargılamalarının araştırılması için Meclis Araştırması için önerge verdi.

Önergenin gerekçesinde, söz konusu tarihler arasında 22 yurttaşın yaşamını yitirdiği ve üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen açılan dava ve soruşturmalardan sonuç alınamadığı vurgulandı. Önergede, Şırnak’ın Cizre ilçesinde ilan edilen dört sokağa çıkma yasağı kararından ilki olan 4- 12 Eylül tarihindeki polis operasyonlarında 22 sivil Kürt yurttaşın yaşamını yitirdiği olaylarla ilgili açılan davalar hakkında daimi arama kararı verilerek, faillerin bulunamadığı öne sürüldüğü belirtildi.

10 YAŞINDAKİ CAĞIRGA KATLEDİLDİ

Sokağa çıkma yasaklarında yaşanan ölümlerde açık net deliller, tanık beyanları ve insan hakları örgütlerinin raporları olmasına rağmen 9 dosya hakkında takipsizlik kararı verildiği, 6’sının ise sürüncemede bırakıldığı kaydedilen önergede, Cizre’de Cudi Mahallesinde bulunan evlerinin önünde kolluk kuvvetlerinin ateşi sonucu yaşamını yitiren 10 yaşındaki Cemile Çağırga, Mehmet Erdoğan (75) ile 21 yaşında olan Mehmet Emin Levent’in dosyalarında yaşanan gelişmeler özetlendi.

 ‘DAVUTOĞLU YARGI ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURDU’

Yaşamını yitiren sivillerin çoğunun yaşlı ve çocuklardan oluştuğu hatırlatılan önergede, “Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu Cizre’deki sokağa çıkma yasağı boyunca tek bir sivilin yaşamını yitirmediğini iddia ederek yargı üzerinden baskı oluşturmaya kalkışmıştır. Yargı mercileri de aldıkları direktifler sonrasında ölümlere kılıf bulmak için yaşamını yitiren sivilleri örgüt üyesi ilan etme çabasına girişmiştir. Oluşturulan dosyalarla kentte yaşanan bütün hak ihlallerine kılıflar uydurularak örtbas edilmeye çalışılmıştır” denildi.

22 KİŞİNİN İSMİ SIRALANDI

Önergede, “Cemile Çağırga (10), Özgür Taşkın (18), Meryem Süne (53), Bünyamin İrci (14), Muhammed Tahir Yaramış (35 Günlük), Eşref Edin (56), Selman Ağar (10), Mehmet Emin Levent (29), Osman Çağlı (18), Sait Çağdavul (21), Şahin Açık (74), Mehmet Erdoğan (75), Mehmet Sait Nayici (16), Zeynep Taşkın (19), Maşallah Edin (35) Hacı Ata Borçin (75), Gadban Bülbül (78), Mehmet Dökmen (71), Bahattin Sevinik (50), Suphi Sarak (50), İbrahim Çiçek (79), Mülkiye Geçgel (48)” yaşamını yitiren 22 kişinin isimlerine de tek tek yer verildi. 

‘İNSANLIK SUÇU OLDUĞU UNUTULMAMALI’

Cizre’de sokağa çıkma yasakları sırasında yaşamını yitirenler ile ilgili AYM ve AİHM’ye başvurular yapıldığı da vurgulanan önergede, şu ifadelere yer verildi: “Olayların üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen mahkemelerden halen bir sonuç çıkmamıştır. Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı bölgelerde güvenlik güçlerinin operasyonları sırasında meydana gelen ölümler için açılan idari davaların sayısı ve güncel akıbetleri araştırılmalıdır. Onlarca soruşturmanın sonuçsuz kaldığı ve çoğunun takipsizlikle sonuçlandığı davalarda yaşananların sadece hukuksuzluk değil aynı zamanda bir insanlık suçu olduğu unutulmamalıdır. Yaşanan bu insanlık suçunu faili meçhul diye kabul edip üstü örtülerek cezasızlıkla sonuçlandırılamaz. 7 yıl önce yaşanan sokağa çıkma yasakları sırasında ve sonrasında yaşamını yitirenlere ilişkin davalara sağlıklı bir hukuki sürecin işletilebilmesi, bu hukuksuz süreçlerin son bulması yargının şeffaf bir şekilde işlemesi için bu insan hakları ihlallerini tespit etmek ve alınacak önlemlerin saptanması amacıyla Araştırma Komisyonu kurulması elzemdir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz