48 saatlik sessizlik!

48 saatlik sokağa çıkma yasağı, Diyarbakır'ı büyük bir sessizliğe gömdü. Polis sıkca anonslar yaptı, havada ve karadan kontrollerini sıklaştırdı, Diyarbakır halkı da, "evde kalmayı" tercih etti.

48 saatlik sessizlik!

İçişleri Bakanlığı tarafından 31 ilde hafta sonu için uygulanan sokağa çıkma yasağına Diyarbakırlılar her iki günde de uydu. Kentte cadde ve sokaklar sessizliğe bürünürken, şehrin boş hali drone ile havadan görüntülendi.

POLİSİN UYARILARI ETKİLİ OLDU

Polis ekipleri yasağın başlamasının ardından kent genelinde farklı noktalarda kontroller gerçekleştirirken, Kürtçe, Türkçe ve Zazaca anonslarla sokağa çıkma yasağını hatırlatarak vatandaşları uyardı. Sokağa çıkan bazı vatandaşları durduran ekipler, kimlik kontrolü yapıp vatandaşları evlerinde kalmaları gerektiği konusunda bilgilendirdi.

KENTTE BÜYÜK BİR SESSİZLİK

Sokağa çıkma yasağı nedeni ile Diyarbakır hayalet kente bürünürken turistlerin akın ettiği tarihi mekanlar da boş kaldı. Kentin geçmişinin yüzü haline gelen Hz. Süleyman Cami, Ulu Cami, Dört Ayaklı Minare, On Gözlü Köprü, Zerzevan Kalesi ziyaretçisiz kalırken, güvenlik güçleri de sokağa çıkan vatandaşları uyararak evlerine gitmeleri gerektiğini bildirdi.

Yasak kapsamı dışındaki yerlerde çalışanlar sabahtan itibaren işlerine gitmek için sokağa çıktı. Kentin en işlek noktalarından Mahabat Bulvarı boş kalırken, bu anlar drone ile havadan görüntülendi.

İl Emniyet Müdürlüğü Polis Havacılık Şube ekipleri, denetimlerine havadaki gözü olan helikopterle destek veriyor. Yasağın başlamasının ardından kent genelinde gerçekleştirdiği uygulamalar havadan destek veren helikopter ekibi, tespit ettiği şüpheli durumları aşağıdaki ekiplere anında iletiyor. Denetimlerde kent genelinde, insan ve araç yoğunluğunun çok düşük seviyede olduğu görüldü.

YASAĞA UYMAYANA CEZA KESİLDİ

Buarada yasağa uymayan bazı vatandaşlara 790 ile 3 bin 150 lira arasında cezalar kesildiği belirtildi. Servis şoförü bir vatandaşa ise yasağa uymadığı için 790 lira ceza kesildi.

Ergani ilçesinde sokağa çıkma yasağına uyuluyor. Halkın ekmek ihtiyacı ilçe merkezinde faaliyetini sürdüren fırınlar aracılığıyla karşılanıyor.  Sokağa çıkma yasağına ilçe halkının uyması dolayısıyla cadde ve sokaklar sesizliğe büründü. Diyarbakır-Elazığ kara yolunda araç trafiğiğin en düşük seviyede olduğu gözlendi.

EKMEKLER FIRINDAN KARŞILANIYOR

Kulp'ta sokağa çıkma yasağının uygulanmaya başlanmasının ardından halkın ekmek ihtiyacı ilçe merkezinde faaliyetini sürdüren fırınlar aracılığıyla karşılanıyor.  Sokağa çıkma yasağına ilçe halkının uyması dolayısıyla cadde ve sokaklar sesizliğe büründü.

Polis ekipleri ilçe genelinde denetim ve kontrollerini sürdürüyor. Kulp-Diyarbakır ile Kulp-Muş kara yollarında araç trafiğinin en düşük seviyede olduğu görüldü.

POLİSE SALDIRINA GÖZALTI

Buarada, Şanlıurfa’da, sokağa çıkma yasağını ihlal eden 2 kişi, ceza yazan polislere saldırdı. Gözaltına alınan 2 kişiye, 3 bin 150'şer liralık ceza kesilirken, 'polise mukavemet' suçundan haklarında yasal işlem başlatıldı.

Olay, öğle saatlerinde, Akşemsettin Mahallesi'nde meydana geldi. İçişleri Bakanlığı'nca alınan sokağa çıkma yasağının 2'nci ve son gününde polis ekipleri, yasağı ihlal eden 2 kişiye ceza uyguladı. Kendilerine ceza yazılmasına karşı çıkan ve ismi açıklanmayan 2 kişi, polislere saldırdı. Bunun üzerine bölgeye takviye ekipler sevk edilirken, 2 kişi gözaltına alındı. Emniyete götürülen 2 kişiye, 3 bin 150'şer liralık idari para cezası kesilirken, 'polise mukavemet' suçundan haklarında yasal işlem başlatıldı.

ÜLKE GENELİNDEKİ CEZALAR

63 milyon 640 bin vatandaşın sokağa çıkma yasağı kapsamında evlerinde kalarak, alınan karara yüksek oranda uyum sağladığı açıklandı. Bazı illerde az sayıda da olsa alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha ve TCK'nin ilgili maddeleri kapsamında adli ya da idari işlem uygulandığı ifade edilen İçişleri Bakanlığı açıklamasında, "Sokağa çıkma yasağı başladığı andan itibaren bu kuralı ihlal eden toplam 18 bin 770 kişiye adli ya da idari işlem gerçekleştirildi." bilgisine yer verildi.

Açıklamada, vatandaşlara, salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirlere gösterdikleri duyarlı yaklaşımdan dolayı teşekkür edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz