Görüş Bildir

50 gün sonra dışarı çıktılar

Kovid-19 kapsamında kendilerine uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle "evde kalan" 65 yaş üstündeki vatandaşlar dün, 50 gün sonra ilk kez sokağa çıktılar. Havanın güneşli yazdan bir gün olduğu Diyarbakır'da vatandaşlar bol bol güneşlendiler.

50 gün sonra dışarı çıktılar

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında sokağa çıkmaları yasaklanan 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşlar dün kendilerine uygulanan yasağın geçici bir süreliğine kaldırılması sonrası, parklara akın ettin. Dün saat 11.00 ile 15.00 saatleri arası sokağa çıkma yasağı geçici bir süreliğine kaldırılan yaşlılar, genel olarak uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle boşalan parkları tercih edip, buralara akın ettiler.

GÜNEŞLİ BİR GÜNDE DIŞARI ÇIKMAK

Havanın güneşli ve yazdan bir gün olarak geçirilen Diyarbakır'da maske takmak ve fiziki mesafe kuralına uymak kaydıyla sokağa çıkanların büyük oranda kurallara uyduğu gözlenirken, mutlulukları gözlerinden okundu.

Anıt Park başta olmak üzere, Tekkapı ve taruhu Ulu Cami bölgesinde 65 yaş üstündekiler, refakatçileriyle beraber yürüyüş yapıp, güzel havanın keyfini çıkarmaya çalıştı.

DAĞKAPI MEYDANINDA DOLAŞKI

79 yaşındaki Selahattin İçten, 60 gündür evden çıkmadığını belirterek, "İki aydır evden çıkmadım. Allah devletimizden razı olsun. Dışarı çıkamıyorduk, bizlere belirli saatler arasında dışarı çıkmamıza izin verdiler. Biraz dolaşıp tekrar eve gideceğim" dedi.

65 yaşındaki Muhittin Işıklı ise kendilerine verdikleri imkan dolayısıyla yetkililere teşekkür etti.

65 yaş ve üzeri vatandaşların yanı sıra genelgede belirtilen görevlilerin haricinde kısıtlamayı ihlal edenlere Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereği idari para cezası uygulanacak. 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma kısıtlaması saat 15.00 itibarı ile sona erecek.

2 AYDIR EVDEN ÇIKMADIM

Yetkililerin evde kalmaları yönünde aldıkları karardan sonra dışarıya hiç çıkmadığını belirten Yaşar Boldu, “Şu an mutluyum. Ancak 1 yıl önce geçirdiğim prostat ameliyatından dolayı evde sürekli kaldığım için biraz sıkıntı çektim. Ama Allah’a çok şükür bu da geçti. Hava şu an çok güzeldir. Diyarbakır ilimiz de çok güzeldir. Bugün de sadece gezeceğim. Gezmeye buradan başlayacağım Balıkçılarbaşı Caddesinden Urfa kapıya, oradan da tekrardan evime döneceğim.” ifadelerini kullandı.

STRESİMİZİ BİRAZ OLSUN ATTIK

65 yaş üstü vatandaşlar için alınan kararların yararlarına olduğu belirten Mahmut Bozkurt, “İster istemez evde sıkılıyordum. Yaş itibari ile de bu durumu yaşıyordum. Fakat bunun bizim yararımıza olduğunu da biliyoruz. Bütün dünyanın etkilendiği bir süreçten bahsediyoruz bunun için çok dikkat etmeliyiz. Devletimiz de bizim için yararlı olan şeyleri söylediği zaman bizler de bunları uygulamamız lazım.  Bugün hava da çok güzel. İnşallah gezip tozacağız.” şeklinde konuştu.

4 SAAT BOYURCA GEZECEĞİM

Kendilerine tahsis esilen 4 saat içerisinde gezeceğini belirten Neytullah Sayılı, “Yaklaşık 50 gündür dışarı çıkmadım. Bize söylenen bütün kurallara uyduk. Kurallar içerisinde bulunan evde kalmamız istendi. Buna da tamamıyla riayet ettik. Bu karardan sonra içimiz biraz ferahladı. Hislerimiz şu an güzeldir. Çünkü evde sıkılıyorduk. 4 saat boyunca gezeceğiz. Başka da yapacak bir şeyimiz yok maalesef.” dedi.

İHTİYAÇLARIMIZ KARŞILANIYORDU

Rahatsızlığına rağmen dışarıya çıktığını belirten Harun Gürbüzer, “Bugün serbest olması münasebetiyle dışarıya çıktık. Yasak boyunca evdeydik. İhtiyaçlarımızı görevli kişiler karşılıyordu. İhtiyaçlarımızı karşılamak için dışarıya çıktık ancak her taraf kapalı olduğu için karşılayamadım. Biraz hava alıp tekrardan evime geri döneceğim. Bende Parkinson rahatsızlığı var buna rağmen yine de çıktım. Çünkü hafta sonu bize verilen izinden dolayı gece bile uyuyamadım. Çok şükür biraz rahatladım.” ifadelerini kullandı.

İzin süresinde kapalı olan dükkanına bakıp tekrar eve döneceğini belirten Zülfikar Keleşçioğlu, “3 aydır evdeyim. Bugün ilk defa dışarıya çıktım. İzin saatimizde evden dışarıya çıktım. Dükkanıma bakıp tekrardan geri döneceğim. Dükkanımı kontrol ettikten sonra evime geri gideceğim.” dedi.

ALINAN KARAR BİZLERİ SEVİNDİRDİ

Kendileri için çıkarılan kararın kendilerini memnun ettiğini belirten Abdurrahman Kırbaç, “Yasak olduğu günden buyana dışarıya çıkmadım. Evin damına çıkmak ve namaz vakitlerinde aşağı inip namaz kılmak oldu. Ayağımda rahatsızlık olduğu için şu an dışarda gezeceğim biraz rahatlayayım diye. Cumhurbaşkanımızın verdiği bu karar bizleri memnun etti. Çünkü evde sürekli canımız sıkılıyordu.” şeklinde konuştu.

Dışarıya çıkarak gezeceğini ve yasak boyunca görmediği arkadaşlarıyla konuşacağını belirten Sait Yılmaz, “Bizler için ilk tebligat çıktıktan sonra kurallara uyduk ve evde kaldık. Kendilerinden Allah razı olsun bizlere bugün izin verdiler. Esasen aldıkları bu kararlar bizler içindir. Bugün de dışarıya çıkacağız. Arkadaşlarımızı görürsek onlarla konuşacağız. Namazımı kılar sonra yavaş yavaş evime geri dönerim.” ifadelerini kullandı.

KULPTA YÜRÜŞ YAPTILAR

Kulp'ta sokağa çıkan 65 yaş üstü vatandaşlar yürüyüş yaptı. Dışarıya çıkmaya çok özlediğini belirten Bahri Kahraman, "Kısıtlama bizim sağlığımız için alındı. Biz de bu uygulamaya riayet ettik. Her şeyin bizim için olduğunu biliyoruz. Bir an önce bu hastalığın bitmesi sürekli dua ediyoruz. " diye konuştu.

 Kadim Çınar ise, "Bugün çok mutluyum. Beli bir süreliğine bizler için sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılması ardında ilk işim arkadaşlarımı görmek oldu, azda olsa hasretimi giderdim." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi