80 yıllık husumeti Soylu sona erdirdi

Hakkari'nin Geçitli ile Akkuş köyleri arasında yayla meselesi nedeniyle 80 yıl önce başlayan ve 10 yıl önce bir kişinin ölümüyle kan davasına dönen husumet, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun devreye girmesiyle barışla sonuçlandı.

80 yıllık husumeti Soylu sona erdirdi

Hakkari'nin Geçitli ile Akkuş köyleri arasında yayla meselesi yüzünden 80 yıl önce husumet başladı. 2 köyde yaşayanlar arasında 10 yıl önce çıkan taşlı sopalı ve silahlı kavga bir kişinin ölümüyle sonuçlandı. Bu da 2 köy arasında kan davası başlatttı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun devreye girmesiyle kan davası barışla sonuçlandı. Barış töreni için Hakkari'ye 60 kilometre uzaklıkta bulunan Geçitli köyüne gelen Bakan Soylu'yu, Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, AK Parti Hakkari eski Milletvekili Abdulmuttalip Özbek ile kanaat önderleri karşıladı. Geçitli Köyü İlk ve Ortaokulu yemekhanesinde yapılması planlanan tören, Bakan Soylu'nun talimatıyla bahçeye alındı. 

80 YILLIK KAN DAVASI

Geçitlik köyü ileri gelenlerinden Enver Tunç ile Akkuş köyü adına Mamhuran aşiretinden Hüsnü Timur'un yaptığı teşekkür konuşması ile başlayan törende konuşan Bakan Soylu, iki köy arasındaki 80 yıllık husumetin barışla sonuçlanması için çaba sarf eden aşiretlerin ileri gelenlerine teşekkür etti. Bakan Soylu, "Allah'a hamdolsun. Hep birlikte hayırlı, güzel hem Cenab-ı Allah'ın emrine hem Peygamber efendimizin tavsiyelerine hem de büyüklerimizin nasihatlerini yerine getirmek için buradayız. Bu meseleye buranın büyükleri, sözü geçenleri, kanaat önderleri el attılar. Geçen yıl yılbaşında Geçitli köyü karakolundaydık. Beraber bir masanın etrafındaydık.

BARIŞ SAĞLANDI

Bu mesele konuşulunca, bu meseleyi bitirelim dedik. Bizim ki bir dilek ve niyazdı. Ama o dileği yerine getirenlere, kan davasını geride bırakanlara selam olsun. Allah sizden razı olsun. Barışmak, el ele tutuşmak, birbiriyle kucaklaşmak çok daha büyüklüktür. Ben bu ülkenin İçişleri Bakanı olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'la dün gece yarısında bu meseleyi konuştum. İnanın çok mutlu oldu. Onun da sizlere selamları, sevgileri ve muhabbetleri var. Bu ülkenin İçişleri Bakanı olarak sizlere minnettarım. Hepinize teşekkür ediyorum. Cenab-ı Allah, Kur'an-ı Kerim'de müminler, inananlar ancak kardeştir diyor. Öyleyse bize bir emirde bulunuyor; 'Kardeşlerimizin arasını düzeltin' diyor. Bugün burada onun emrini yerine getiriyoruz. 2-3 gün önce hava çok soğuk olmasına rağmen, bugün bu kardeşliğin üzerine güzel güneş doğdu. Bu da Cenab-ı Allah'ın rahmetidir. Hakkari, Yüksekova, Şemdinli hakikaten devletimizin ortaya koyduğu yatırımlarla milletimize büyük mutluluk yaşatıyor" dedi.

GÜZEL HİZMETLER YAPILDI

Doğu ve Güneydoğu'nun her noktasında huzur ortamı olduğunu söyleyen Bakan Soylu, "Sayın Cumhurbaşkanımız bir irade ortaya koydu. 'Memleketimin 780 bin kilometrekaresinin her metrekaresinde huzur ve sükun olacak' dedi."

BU TOPRAĞIN ÇOCUKLARI DOKTOR, ÖĞRETMEN OLACAK'

PKK üyelerinin dükkanlara gelip, haraç aldığı, millete kestiği fidyelerin uzak günler olmadığını anlatan Bakan Soylu konuşmasını şöyle sürdürdü: " Diyarbakır annelerini görüyorsunuz. Bakın bugün Hakkari'de bir aile daha katıldı, sayı 177 oldu. Kadınların cesaretini görüyor musunuz? Türkiye değişiyor, dönüşüyor. Bundan haberi olmayanlar, salonlarda oturdukları koltuklarda, Hakkari'den haberi olmayanlar, yapılan bu mücadelenin farkında olmayanlar, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonundan haberi olmayanlar üfürüyorlar.  Kürt kardeşlerimiz, kürtler bu ülkenin çimentosudur. Kim ne derse desin. Birlikte bugüne kadar büyük işler başardık. Bağımsızlığımızı aldık, namusumuzu kurtardık. Ezan-ı Muhammed-i'nin bu ülkede Allah'u Ekber diye okunması sağlandı. Akdenizimize, İstanbulumuza, Hakkarimize, Ağrımıza, tarihimize her bir şehrimize, Mevlanamıza, Hacı Bektaşimize imreniyorlar. Vallahi iyiliğimizden imreniyorlar. Hakkari'de şu ana kadar 3 bin 260 şehit verdik."

Bakan Soylu, güvenlik güçlerinin 3,5 yıldır aileleriyle birlikte yaptığı ikna çalışması sonucu 826 teröristin ikna edildiğini ve aileleriyle birlikte kucaklaştırıldığını ifade etti.

Konuşmanın ardından yapılan dualarla Bakan Soylu, iki köy arasındaki husumeti barışla sonlandırdı. Barış törenine katılanlarla abirlikte yemek yiyen Bakan Soylu ile beraberindekiler, 10 yıl önce yayla meselesi yüzünden silahla öldürülen Fettah Dinçer'in ailesini ziyaret etti. Soylu, daha sonra helikopterle köyden ayrıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler