Görüş Bildir

94 yıllık Türk-Afgan dostluğu Sivas'ta kutlandı

TÜRKİYE-Afganistan devletlerinin 94'üncü dostluk yıldönümü Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) düzenlenen programla kutlandı.

94 yıllık Türk-Afgan dostluğu Sivas'ta kutlandı
Türk ve Afgan öğrencilerin işbirliğiyle CÜ Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa, Sivas Valisi Alim Barut, Afganistan Büyükelçisi Amanullah Jayhoon, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık ve İl Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan ile birlikte çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. İki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Afganistan'a dost bir ülke olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Afganistan Büyükelçisi Jayhoon ise, "Afganistan'ın Türkiye ile ilişkileri 94 yıl önce değil asırlar önce başladı. Asırlar önce bu köprü kuruldu. 1 Mart 1921 tarihinin Afganistan ve Türkiye tarihinde önemli bir yeri var. Çünkü o zaman Afganistan bağımsızlığını yeni almıştı ve Türkiye mücadele veriyordu. İki ülke Moskava'da bu anlaşmayı imzalıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi; Türk ve Afgan halkı 2 millet, 2 beden ama tek ruhtur" dedi.
Sivas Valisi Alim Barut da iki ülke arasında 94 yıl önce dostluk anlaşması imzalandığını ancak bu dostluğun asırları eskittiğini ifade ederek böylesi dostlukların dünya üzerinde çok ender görüldüğünü söyledi. Ardından CÜ'de eğitim gören Türk ve Afgan öğrenciler bayrak şiirleri okuyarak her iki ülkenin bayrağını yan yana açtı. Bayrakların yan yana açılması salondaki yaklaşık 500 kişi tarafından ayakta alkışlandı. Ardından Afgan ve Türk öğrenciler tarafından her iki ülkenin halk oyunları gösterileri sunuldu. Program, Prof. Dr. Kocacık'ın Afganistan Büyükelçisi Jayhoon'a plaket takdim etmesiyle sona erdi.
Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi