Görüş Bildir

Ahmet Davuoğlu ile Japonya Başbakanı Abe bir araya geldi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Marmaray'a Japonya'nın yaptığı katkının, tarihe geçecek nitelikte olduğunu belirterek, "Sinop Nükleer Güç Santrali projesinde de yine iş birliği yapıyoruz. Japonya'yı ve Japon yatırımcılarını önümüzdeki dönemde Türkiye'deki mega projelerde daha aktif bir şekilde görmek istiyoruz" dedi.

Ahmet Davuoğlu ile Japonya Başbakanı Abe bir araya geldi

Davutoğlu, Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile Japonya arasında tarihi dostluk ilişkilerinin 125 yıl önce Ertuğrul Fırkateyni faciasında hayatını kaybeden 600 şehit ile gazilerin Japon halkının bağrında yaşaması vesilesiyle köklü bir temele sahip olduğunu anlatan Davutoğlu, 1985'te Tahran'dan 200'ü aşkın Japon'un kurtarılmasının Japon halkının hafızasında olduğunu söyledi.

Davutoğlu, iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin son dönemde özellikle Abe'nin başbakanlığı döneminde ivme kazandığına ve Abe'nin Türkiye'yi üçüncü kez ziyaret ettiğine değinirken, geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Japonya'yı ziyaret ettiğini hatırlattı ve kendisinin de en kısa zamanda Japonya'yı ziyaret etme konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi.

Türkiye ile Japonya ilişkilerinin mutatın çok ötesinde yoğun ve derin bir nitelik kazandığına işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Sabah Sayın Abe ile Türk-Japon İş Forumu'na katıldık ve Türkiye ve Japon iş dünyasına Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki kuvvetli siyasi irademizi vurguladık. Japonya bizim Doğu Asya'daki en önemli ticari ortağımızdır ve 3,6 milyar dolar seviyesindeki ticaret hacmimiz de bu anlamda aslında çok daha ileri düzeylere getirilebilecek noktadadır. Bu konuda da önümüzdeki dönemde ticaret hacminin önce 5 milyar dolara, sonra 10 milyar dolara çıkması hepimizin temennisidir. Bunun için özellikle değerli dostum Abe ile Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın bir an önce tamamlanması yönünde bütün müzakerecilerimizi talimatlandırma konusunda mutabık kaldık."

Davutoğlu, Japonya'nın Türkiye'deki yatırımları ve Türkiye'deki büyük projelere katılımının Türkiye için önem taşıdığını vurgulayarak, "Marmaray'a Japonya'nın yaptığı katkı, tarihe geçecek niteliktedir. Sinop Nükleer Güç Santrali projesinde de yine iş birliği yapıyoruz. Japonya'yı ve Japon yatırımcılarını önümüzdeki dönemde Türkiye'deki mega projelerde daha aktif bir şekilde görmek istiyoruz" dedi.

"YAKIN BİR İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLACAĞIZ"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, kültürel ilişkiler bağlamında Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin kurulmasının, genç nesillerin karşılıklı kültürleri tanıması bakımından önemli olduğunu belirtti.

İki ülkenin uluslararası alanda, uluslararası konularda yakın iş birliği içinde bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, "Çevre bölgelerdeki gelişmeler konusunda birbirimizle yakın bir istişare imkanı bulduk. Ben, Ortadoğu'daki gelişmeleri, başta Suriye olmak üzere kendilerine aktardım. Ondan da özellikle Doğu Asya'daki ve son Orta Asya ziyaretlerindeki intibalarını dinlemekten büyük memnuniyet duydum" diye konuştu.

Davutoğlu, binlerce kilometre mesafeye rağmen Türkiye'nin Japonya'yı komşu ülke gibi değerlendirdiğini vurgulayarak, "Başta yarın toplanacak olan G20 Zirvesi olmak üzere bütün uluslararası platformlarda Japonya ile bundan sonra da şimdiye kadar olduğu gibi yakın bir iş birliği içinde olacağız" dedi.

Dün Paris'teki terör saldırısında vatandaşlarını kaybeden Fransa'ya bir kez daha taziyelerini sunan Davutoğlu, "Teröre karşı omuz omuza olma noktasındaki güçlü siyasi irademizi bir kez daha vurguluyoruz. Türkiye her zaman dünyanın neresinde olursa olsun ve hangi gerekçeyle olursa olsun teröre karşı mücadelede ortak tavır almak konusunda öncülük etmeye ve her türlü katkıyı yapmaya devam edecektir. Bu terör saldırısını lanetliyorum" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, Japonya'da dün yaşanan deprem ve tsunami nedeniyle de Abe'ye geçmiş olsun dileklerini sundu.

1 Kasım seçimlerinden sonraki ilk resmi misafirinin Abe olduğunu belirten Davutoğlu, gelecek 4 yılın da iki ülkenin dostluk ilişkisi bağlamında çok yeni değerler katacağına inandığını söyledi.

Başbakan Davutoğlu, "Uğurlu ayaklarıyla geldiler" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi