Asansörlerin riski yüksek!

Deprem bölgelerindeki asansörler için yüksek risk uyarısı

Asansörlerin riski yüksek!

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, deprem bölgelerindeki asansörlerin yüksek risk içerdiğini belirterek, gerekli denetimler yapılmadan asansörlerin kullanılmaması uyarısı yaptı. 

Binalardaki hasar bina statiğini bozması nedeniyle asansörlerde ciddi sorunlar meydana getirdi. Asansörlerde meydana gelen sorunların yol açacağı riskler konusunda yazılı açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, “Depremler esnasında hasar almamış yapılar olsa bile, asansörlerin güvenli bir şekilde kullanılması için kontrollerinin mutlaka yapılmış olması büyük önem taşımaktadır. Depremler esnasında karşı ağırlığın kılavuz raylardan çıkması ve kabinle çarpışması, ray braketlerinin kopması, patenlerde kırılma, tespit cıvatalarının kuyu duvarından ayrılması en sık rastlanan sorunlardan olup, uzman bir göz tarafından incelenip gerekli tadilatların yapılmaması durumunda ciddi kazalara davetiye çıkaracaktır. Bu nedenle bakım firması tarafından gerekli inceleme yapılmalı ve daha sonara asansöreler kullanıma açılmalıdır” ifadelerini kullandı. 

‘BİNA HASAR RAPORU YETERLİ DEĞİL’

Açıklamasında bina hasar raporlarının asansörlerin kullanımı için yeterli olmadığının altını çizen Yener, bina asansörlerinin hizmete sunulabileceğine dair durum tespit raporu ile bakım sözleşmesinin hazırlanması ve akabinde, muayene kuruluşları tarafından periyodik kontrollerinin yapılarak güvenli olduğunun tespitinin yapılması gerektiğini söyledi. Açıklamasında belirlenen kriterlere uygun olmayan asansörlerin yüksek güvenlik riski oluşturduğuna dikkati çeken Yener, “Bu süreçlerden geçmeyen hiçbir asansör güvenli değildir ve kesinlikle kullanılmamalıdır. Belirtilen şekilde asansörün güvenli olduğu tespiti yapıldıktan sonra kullanıma açılmalıdır. Bu süreç tamamlanmadan asansörlerin açılması halinde yaşanacak tüm kaza ve sonuçlarından ‘bina sorumlusu’ sorumlu olacaktır” uyarısını yaptı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz