Balıkçıların av sezonu bereketli geçti

15 Nisan'da başlayacak av yasağı öncesi, balıkçıların av sezonunun bu yıl bereketli geçtiği bildirildi.

Balıkçıların av sezonu bereketli geçti
Türkiye’de 15 Nisan’da denizlerde dip trolü ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağı başlayacak. Samsunlu balıkçılar başlayacak yasak uygulaması için kendilerini hazırlarken orta su trolü ile çaça avcılığının 15 Mayıs'a kadar devam edeceği belirtildi. Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Atıf Malkoç, kentte uzunluğu 12 metreden fazla olan 555 tekne olduğunu belirterek 15 Nisan’da bitecek olan denizlerde trol ve gırgır ağları ile av sezonun hem balıkçıların hem de halkın yüzünü güldürdüğünü bildirdi. Bu av sezonunu balıkçılar açısından bereketli geçtiğini dile getiren Malkoç, şöyle dedi:
"Bu yıl Karadeniz’de avlanılan balık miktarında geçen yıla oranla bir artış söz konusu oldu. Özellikle hamside 3 kata yakın bir artış yaşandı. Fiyatlarda geçen yılla hemen hemen aynıydı. Şuan soğuk hava depolarında hala hamsi mevcut. Balıkçılar güzel bir av sezonu geçirdi. Özellikle kış mevsiminde hava sıcaklıklarının düşük geçmesi avlanılan balık miktarının da artmasını sağladı."
Halkın balık tüketiminin de arttığını dile getiren Malkoç, şöyle konuştu:
"Yakaladığımız balıkları ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesi'ndeki vatandaşlarımız tüketirken şimdi Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu bölgesine, her tarafaa gönderiyoruz. Bölgemizde de balık restoranlarının sayısı arttı. Vatandaşlar artık daha fazla balık tüketiyorlar. Bu çok sevindirici bir gelişme."
Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Atıf Malkoç, özellikle balıkların boy standardıyla ilgili denetimlerin çok sıkı gerçekleştirildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Türkiye’de boy standardı balıklarda düşük ancak, Karadeniz’e kıyısı olan diğer ülkelerde yüksek. Biz balığı küçük diye bırakıyoruz diğer ülkelerdeki balıkçılar yakalıyorlar. Özellikle çinakopta çok sorun var. Çinakopta boy standardı şuan 20 santimetre biz bunun 16 santimetreye düşürülmesini istiyoruz."
Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven ise özellikle avlanılan balıkların boy standardı ile ilgili denetimlerin hassasiyetle yapıldığını belirterek, "1 Ocak 2015-31 Mart 2016 tarihleri arasında ilimizde su ürünlerinin perakende satışını yapan işyerleri ve balık hali olmak üzere görevlilerimiz tarafından toplam bin 100 adet denetim yapıldı. Boş standardına uymayan balık satışı yapan 71 kişi ve kuruluşa toplam 72 bin 614 TL idari para cezası uygulandı" dedi. DHA

Kaynak: DHA