Görüş Bildir

Balıkesir Ayvacık'ta yine kaçak, yine kaçak göçmen faciası! 33 umut yolcusu öldü

Sabah saatlerinde Ayvalık kıyılarına vuran kaçak cesetleri ekipleri harekete geçirdi. Balıkesir'in Ayvalık İlçesi ve İzmir'in Dikili ilçesinde bu sabah yine sığınmacı faciası yaşandı

Balıkesir Ayvacık'ta yine kaçak, yine kaçak göçmen faciası! 33 umut yolcusu öldü

Sabah saatlerinde Ayvalık kıyılarına vuran kaçak cesetleri ekipleri harekete geçirdi. Balıkesir'in Ayvalık İlçesi ve İzmir'in Dikili ilçesinde bu sabah yine sığınmacı faciası yaşandı

Ayvalık’ın Altınova Mahallesi ile İzmir’in Dikili ilçesinden Yasa dışı yollardan Yunanistan’a geçmeye çalışan mültecilerin botları, fırtınalı hava nedeniyle sabah saatlerinde battı.

12 mülteci sağ olarak kurtarılırken Altınova Martı Sitesi ve Öğretmenler Sitesi sahiline 24 mülteci ile Madra çayının diğer tarafında Dikili Salihler altı mevkiinin 1.5 km’lik sahiline 9 mülteci olmak üzere toplam 33 mültecinin cesedi vurdu. 1 helikopter ve sahilde jandarma ekipleri ile başlatılan arama kurtarma çalışması hava karardıktan sonra da devam etti.

Sabahın erken saatlerinde hem Dikili taraflarından hem de Ayvalık Altınova’dan Yunanistan’ın Midilli Adasına gitmek için denize açılan mülteci botları fırtınalı hava nedeniyle battı. 12 mülteci olaydan sağ olarak kurtulurken botta bulunan mültecilerden 33’ünün cesedi Madra Çayının denize döküldüğü noktanın iki kıyısı hem Altınova hem de Dikili Salihler altı mevkii sahilinde kıyıya vurdu.

HELİKOPTERLE HAVADAN, JANDARMA TİMİ İLE KIYIDA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMASI

İzmir’den gelen 1 helikopterin yanı sıra İlçe Jandarma Komutanlığı personeli de kıyıda arama kurtarma çalışması başlattı. Martı Sitesi sahiline gelen Kaymakam Namık Kemal Nazlı, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Faruk Özdemir’den son durum hakkında bilgi aldı. Saatler 15.53’ügösterdiğinde Altınova sahilinde kıyıya vuran ceset sayısı 18’e yükseldi.

2 kız çocuk, 5 erkek çocuk, 6 yetişkin erkek ve 5 kadının hayatını kaybettiği öğrenildi. Ayvalık'ın Altınova sahilinde bulunan mülteci cesedi sayısı saat 17.20 itibariyle 24'e ulaştı.

Mültecilerin Irak, Suriye ve Cezayir uyruklu olduğu öğrenildi. Sağ olarak kurtulan 12 mülteciden biri 1 diğeri 4 yaşında iki çocuk ile 3 yetişkin Ayvalık Devlet Hastanesi'nde gözlem altına alındı. Sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Diğer mültecilerin İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı Altınova Jandarma Karakolu'nda barındırıldığı açıklandı.

“BU İNSANLIK SUÇU VE CİNAYETTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL”

Kaymakam Namık Kemal Nazlı, "Aldığımız bilgiye göre, mülteciler iki botta yaklaşık 50-60 kişi olarak Dikili'den denize açılmış. Saat 17.20 itibarıyla çıkartılan ceset sayısı 24'e ulaştı. Bu insanlık suçundan başka bir şey değil. İnsanları bu şekilde yola çıkarmak cinayetten başka bir şey değil. Bunu yapanların vicdanları ile sorunları olduğunu düşünüyoruz. Bölge oldukça büyük. Kontrol dışı kalabiliyor. Mülteciler sık sık bu bölgeyi kullanıyor. Organizatörler de fırsat buldukça bunu suiistimal ediyor" dedi.

Kaymakam Nazlı, güvenli geçiş konusunda herhangi bir çalışmanın olup olmadığı ve Lesvos Belediye Başkanı Spyros Galinos'un "Türkiye’ye geldikleri zaman kayıt altına alınmaları gereklidir. Yetkili mercilerin bilgisi dâhilinde ve Avrupa’ya gidebilecek hakka sahip kişiler, daha emniyetli yollarla bunu gerçekleştirsinler. Kendilerinin seçeceği vasıtayla geçsin sözlerine ilişkin olarak "Neden böyle söylediğini bilmiyorum. Ne hükümetimizin ne de AB'nin böyle bir politikası yok. Düzenli geçiş olsun denirse bu düzenli göç olur. Gönül isterdi ki bu yaşanan ölümler, bu geçişler olmasın" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir