Görüş Bildir

Ballıkaya Barajı projesinde kamulaştırma sıkıntısı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, Marmara Bölgesi'nin su ihtiyacını karşılamak amacıyla Sakarya'nın Akyazı İlçesi Mudurnu Çayı üzerine yapımına başlanan Ballıkaya Barajı projesi kapsamında kamulaştırma işlemleri, bölge halkı arasında sıkıntı yarattı. Baraj yapıldığında evleri, mezarlıkları ve arazileri sular altına kalacak olan vatandaşlar, kamulaştırma için çok düşük bedeller teklif edildiğini söyleyerek tepki gösterdi.

Ballıkaya Barajı projesinde kamulaştırma sıkıntısı

Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından 3 yıl önce Mudurnu Çayı üzerinde baraj yapılması gündeme geldi. 2013 yılında proje ve istimlak çalışmalarına başlanan Ballıkaya Barajı projesinde, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce yapılan kamulaştırma işlemleri sıkıntıları da beraberinde getirdi. Bölgedeki 9 mahallenin sınırları içine inşa edilecek baraj için evleri ve arazileri kamulaştırılan bölge halkı kendilerine düşük rakamlar teklif edildiğini belirterektepki gösterdi.
'KÖYÜMÜZÜN YERİNE KÖY İSTİYORUZ'

Baraj kapsamında bir bölümü istimlak edilmeye başlanan Durmuşlar Mahallesi'nin muhtarı Bekir Durmuş, evlerinin istimlak edildiğini, ancak kendilerine mahallerini yeniden kurmak için yer gösterilmediğinikaydederek şunları söyledi:

"Arazilere verilen fiyatlar çok düşük. Biz yerimizi satmıyoruz. 3 senedir bir ilerleme yapılmadı. Evleri nereye yapacağımız belli değil. Mezarlıklarımız yine suyun atlında kalacak. Köyümüzün yerine köy, yolumuzun yerine yol, mezarlığımızın yerine mezarlık istiyoruz."
BAZILARI DAVA AÇTI
2017'de biteceği açıklanan Ballıkaya Barajı projesi kapsamında evleri kamulaştırılmak istenen bazı vatandaşlar verilen teklifleri kabul ederken, bazıları isekabul etmeyip DSİ'ye karşı dava açtı. Toplamda 71 Milyon 618 bin liraya mal olacak olan ve 189 milyon metreküp suyun tutulacağı barajın, şehrin su ihtiyacını karşılayarak Sapanca Gölü'ne de destekolması planlanıyor.


Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi