Görüş Bildir

Balyoz davası süreci tam bir hukuk garabeti

KAYSERİ Baro Başkanı Fevzi Konaç, Balyoz davasından çıkan kararları eleştirerek, “Verilen 3 bin 94 yıl cezadan, beraata giden süreç, tam bir hukuk garabetidir. Bu şartlarda adalete güven mümkün olabilir mi? Ama asıl acınacak tarafımız, verilen cezalara zamanında alkış tutanlarla, bugün verilen beraat kararlarına alkış tutanların aynı kişiler olmasıdır" dedi.

Balyoz davası süreci tam bir hukuk garabeti
Avukatlar Günü dolayısıyla, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakan avukatlar, daha sonra Baro Seminer Salonu’nda basın açıklaması yaptı. Türkiye’nin seçimlerden önce toplumda oluşan gerginliği aşması gerektiğini söyleyen Baro Başkanı Fevzi Konaç, “İki gün önce şehit edilen ve tüm milletimizi yasa boğan Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın acısının tazeliği içimizi yakarken, bir kez daha tüm adliye camiamıza başsağlığı diliyoruz. Eski Türkiye-Yeni Türkiye değişimi yaşatılırken sessiz kalamayız. Bu seçimler görünen o ki, tarihimizde yönetim anlamında, ilk kez bir sistem sorgulaması ve değişikliği anlamında tercihin oylanacağı seçimler olacak” diye konuştu.
Savcının öldürülmesinden sonra, ilk faturanın avukatlara kesilmesinin yanlış olduğunu ifade eden Konaç, Çağlayan Adalet Sarayı'ndakiolayın ardından bazı haklarının sorgulanmasının ve geriye dönüş olmasının mümkün olmadığını belirtti."Derdimiz sadece meslek odaklı değil, ülke odaklı katkı sağlamaktır" diyen Konaç, şöyle devam etti:
“Biz Baroyuz. Hukuk adına gördüğümüz yanlışları toplum ile paylaşmanın görevimiz olduğunu düşünüyoruz. Her zaman olduğu gibi baromuza kayıtlı bütün meslektaşlarımızın hassasiyetlerine ve siyasi görüşlerine saygı duymak gerektiğinin de farkındayız. Bundan dolayı siyasetin tarafı olmadan, hiç kimsenin hatırı için yapılan yanlışları görmezden gelmeden, vatanımızın, milletimizin birlik ve bütünlüğünü her şeyin üstünde tutarak konuşmanın, tavır almanın en önemli görevimiz olduğunu biliyoruz. Bu yüzden, herkesi sağduyu içinde hareket etmeye davet ederken, bu günlerde oluşan kin ve nefret dilinin, kim olursa olsun acilen terk edilmesinin gerektiğini belirtmek istiyoruz.''
Balyoz davasında verilen kararları eleştiren Konaç, sonucun hukuk garabeti olduğunu vurguladı. Türkiye genelinde yaşanan gelişmelerden dolayı, yargıya güvenin sarsıldığını dile getiren Konaç, “Balyoz’da verilen 3 bin 94 yıl cezadan, beraata giden süreç, tam bir hukuk garabetidir. Bu şartlarda adalete güven mümkün olabilir mi? Daha birkaç gün içinde, bir takım davalarda verilen kararların, tam tersi kararlarla, mahkum edilenlerin tamamının beraat etmesi yargıyı kamu vicdanında yeniden tartışılacak bir noktaya getirmiştir. Bu karar geçmişte yaşanan bir takım olayların sanıklarını aklamıştır. Belki başından beri masumdular bilemiyoruz. Ama dünyanın hiçbir ülkesinde, açıkça ifade ediyoruz ki, böyle bir hukuk garabeti yoktur, görülemez. Adalet kavramı bu kararla birlikte çok daha büyük bir yara almıştır. Ama asıl acınacak tarafımız, verilen cezalara zamanında alkış tutanlarla, bugün verilen beraat kararlarına alkış tutanların aynı kişiler olmasıdır” diye konuştu.
Hayatını kaybeden sanatçı Kayahan’a da, rahmet dileyen Konaç, toplantıyı sanatçının, ‘Yolu sevgiden geçen herkesle, bir gün bir yerde mutlaka buluşacağız’ sözleriyle bitirdi.
Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi