Başıboş sokak köpekleri 33 kişiyi öldürdü!

Başıboş sokak köpeği tehdidi devam ederken, resmi olmayan kayıtlara göre geçtiğimiz yıl aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu 33 masum kişinin sokak köpeklerinin saldırıları sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

Başıboş sokak köpekleri 33 kişiyi öldürdü!

Güvenli Sokaklar Derneği Batman İl Temsilcisi Yasin Emrak, basın açıklaması yaparak 2022 yılında başıboş köpek saldırılarının oluşturduğu tehlikeye dikkat çekti.

Sokak köpeklerinin oluşturduğu tehdidin her geçen gün artarak devam ettiğine işaret eden Emrak, mezarlıklar, parklar, sokaklar, cami ve hastane bahçeleri, gezinti ve benzeri alanların başıboş köpeklerin işgali altında olduğunu ifade etti.

Başıboş köpeklerin insanlığa ve ekosisteme olumlu hiçbir katkısının olmadığını dile getiren Emrak, başta kuduz, kist hidatik ve parazitler olmak üzere sayısız hastalık başıboş köpeklerin taşıyıcılığıyla hızla yayıldığı uyarısında bulundu.

Gelişmiş ülkelerin hiçbirinde bu derece bir başıboşluğa müsaade edilmediğini vurgulayan Emrak, yetkilileri bu soruna acilen bir çözüm bulmaya çağırdı.

Emrak, "2022 yılında basına yansıdığı kadarıyla 33 vatandaşımız köpek saldırılarında hayatını kaybetmiştir. Maalesef resmi kurumlar bu konuda bir rapor yayınlamadığı veya belki de bunların sayısını kayıt altına almadığı için sayıyı net olarak bilemiyoruz." dedi.

Yasin Emrak

"Kendilerini besleyenlere dahi saldırıyorlar"

Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkede her yıl 300 bine yakın kuduz riskli temas (ısırma) olduğu ve bunun büyük bir kısmının da başıboş köpeklerce gerçekleştiğini belirten Emrak, şöyle devam etti:

"Bazılarının iddia ettiği gibi çoğu köpek saldırısı açlıktan veya kısırlaştırma ilgili değildir, hatta tam aksine akademik çalışma uzmanlarca yayınlanmıştır. Çoğunlukla saldırganlıkları içgüdülerinin sonucu olarak gerçekleşmektedir. Bunlara dair çok sayıda gözlem ve saldırıların video kayıtları da bulunmaktadır. Hatta kendilerini besleyenlere dahi o esnada saldırdıkları bilinmektedir."

"Evlatlarımız köpek saldırılarında canlı canlı yenilerek, parçalanarak ölmekte"

"Maalesef 'hayvanseverlik' maskesiyle insanların duyguları ve cepleri sömürülmektedir" diyen Emrak, "Çoğaldıkça çeteleşip sürü halinde insanlara saldırdıkları olaylar günden güne daha da artmaktadır. Saldırılar çoğu zaman çocuk, kadın, yaşlı ve engelliler gibi savunmasız insanlara yönelmektedir. Evlatlarımız köpek saldırılarında canlı canlı yenilerek, parçalanarak ölmekte, yaralanmakta ve sakatlanmaktadır. Köpek saldırılarından kaçıp araç altında kalan çocuklar dahi maalesef köpek sever lobiler tarafından suçlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Sayısız hastalık başıboş köpeklerin taşıyıcılığıyla hızla yayılmaktadır"

Mezarlıklar, parklar, sokaklar, cami ve hastane bahçeleri, gezinti ve benzeri alanların başıboş köpeklerin işgali altında olduğunu aktaran Emrak, "Bu durum çocukları parklarda, bahçelerde oynamaktan, yetişkinleri sporlarını ve ihtiyaçlarını karşılamaktan alıkoymakta, hayatlarını kısıtlamasına ve işgücü kaybına neden olmaktadır. Özel eğitimli görev köpekleri dışında kalan başıboş köpeklerin insanlığa ve ekosisteme olumlu hiçbir katkıları olmadığı halde yapılan beslemelerle popülasyonları diğer canlılara nazaran aşırı şekilde çoğaltılmış ve hem insanlar, hem de yabani hayata zarar verir hale gelmiştir. Başta kuduz, kist hidatik ve parazitler olmak üzere sayısız hastalık başıboş köpeklerin taşıyıcılığıyla hızla yayılmaktadır." diye konuştu.

"Halk sağlığı için gerekli tedbirler alınmalıdır"

Köpekleri beslemek için çoğu zaman kümes hayvanlarının feda edildiğini dile getiren Emrak, şunları söyledi:

"Çok sayıda köpeğin kötü şartlarda ve sokaklarda yaşamak zorunda bırakılması ve bunlar için başka hayvanları feda etmenin adı hayvanseverlik olamaz. Ayıların sokaklarda başıboş dolaşması ne kadar yanlış ise köpeklerin de dolaşması o derece yanlıştır. Halk sağlığı için kamu kurumları gerekli tedbirleri almak zorundadır. Gelişmiş ülkelerin hiçbirinde bu derece bir başıboşluğa müsaade edilmemiştir. Oradaki uygulamalara bakıldığında ülkemizde uygulanan yöntemlerin yanlış olduğu görülecektir.

İnsanlığa ve doğaya zarar veren başıboş köpeklerin sokaklardaki varlığını savunmanın mantıklı bir tarafı yoktur. Bu nedenlerle en kısa sürede bu soruna devletin el atacağına ve gerekli çözümü üreteceğine inanmak istiyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler