Başlarına huni geçirerek çöplüğü protesto ettiler

Bursa'da Nilüfer Dayanışma Platformu tarafından Kayapa’da Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’ne karşı 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde 'Aklı olan delirir' sloganıyla Kayapa Çöplük Şenliği düzenlendi.

Başlarına huni geçirerek çöplüğü protesto ettiler

Protestocuların başlarına huni geçirdiği şenliğe katılan Nilüfer Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Bozbey, "Kayapa'nın çöplük olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Kayapa’da yapılması planlanan Katı Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’ne karşı, çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi parti ve sendika temsilcileri ile çevre gönüllüsü vatandaşlar tarafından Nilüfer Dayanışma adında platform kuruldu. Nilüfer Belediyesi’nin de destek verdiği Nilüfer Dayanışma Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde 'Aklı olan delirir' sloganıyla Kayapa Çöplük Şenliği düzenledi. İronik bir yaklaşımla gerçekleştirilen şenliğe CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, platform üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda toplanan genç yaşlı yüzlerce kişi, ellerinde ‘Yeşil alan istemiyoruz’, ‘Her yere çöplük istiyoruz’, ‘Kahrolsun parklar, yeşil alanlar’ yazılı pankartlar taşıyıp, başlarında hunilerle sloganlar attı. Çevredeki vatandaşlar da eyleme destek verdi.

Grup, daha sonra araçlarla konvoy halinde Kayapa’da katı atık tesisi yapılması planlanan alana gitti. Kayapa'da davul zurna eşliğinde halaylar çeken grup, şenlik havasında Katı Atık ve Çöp Yakma Tesisi’ne karşı tepkilerini gösterdi. Başlarına huni geçirerek eyleme katılanların çektiği halaya Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de  eşlik etti.

"KAYAPA’NIN ÇÖPLÜK OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Etkinlikte konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Dünyayı bugüne kadar kirlettik, bundan sonra kirletmeme konusunda duyarlılığımızı artırarak gelecek kuşaklara temiz bir dünya, yaşanabilir bir çevre sunmamız gerekiyor" dedi.

Etkinliğin yapıldığı alanın önemine dikkat çeken Başkan Bozbey, şunları söyledi:

"Karşımızda bulunan alanda 300 bin nüfuslu bir kent düzenlenecek. Onun karşısında da Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından karara bağlanan, Adalet ve Kalkınma Partisi Meclisi üyeleri ve yöneticilerinin tamamının destek verdiği, Bursa’nın gelecekte tüm çöplerinin toplanacağı alan bulunuyor. Elbette ki bu kentin bir çöp deponi sahasına ihtiyacı olabilir. Ancak yer tespiti öyle olmalı ki, önce bilimsel verilere dayanmalı. Halkın bilgisine sunulmalı. Burada ne Kayapa ne de çevre halkına danışılmamıştır. ‘Ben yaptım oldu’ anlayışı doğru değil."

"DAVA AÇACAĞIZ"

Tesisin yeri hakkında tüm kamuoyu, bölge halkı, bilim insanları ve akademik odalarla bir araya gelinerek, en doğru şekilde yer tespitinin yapılabileceğini belirten Başkan Bozbey, "Ancak bu şekilde kentte doğru yeri bulabiliriz, insanların rahatsız olmayacağı, bir alanda bu tesisi inşa edebiliriz. Bunu yapmak sorumluluğundayız. Bunu yapmak sorumluluğunu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve diğer siyasiler de içine sindirmeli. Bu mücadele sürecektir” ifadelerini kullandı.

Nilüfer Belediyesi olarak dava açacaklarını söyleyen Başkan Bozbey, "Bu işi davayla sonlandıracağımıza inanıyorum. Herkesin Dünya Çevre Günü kutlu olsun" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz