Batman Sason'daki geniş çaplı terörist operasyonları! PKK'lıların yanısıra mühimmatlara da ulaşılıyor

Batman Sason'da aralıksız devam eden operasyonlarda öldürülen 5 teröristlerin bulunduğu sığınaktaki patlayıcı mühimmatlar imha edildi

Batman Sason'daki geniş çaplı terörist operasyonları! PKK'lıların yanısıra mühimmatlara da ulaşılıyor

Batman Sason'da aralıksız devam eden operasyonlarda öldürülen 5 teröristlerin bulunduğu sığınaktaki patlayıcı mühimmatlar imha edildi

Batman'ın Sason ilçesinde 5 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda, teröristler tarafından kullanıldığı tespit edilen iki sığınakta patlayıcı madde ve yaşam malzemesi ele geçirildiği bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "İlimiz Jandarma Komutanlığının Sason ilçesiKelhasan Köyü Aşağı Kilimli Mezrası kırsal alanında 5 Nisan tarihinde yaptığı arazi arama tarama çalışmaları sırasında yaşanan çatışmada etkisiz hale getirilen biri kadın 5 bölücü terör örgütü mensubu teröriste ait olay yerinde bol miktarda silah ve mühimmat ele geçirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Teröristlerin üzerinden 1 M-16 piyade tüfeği, 3 kaleşnikof piyade tüfeği, 8 el bombası, 3 el telsizi, 4 tabanca, 20 şarjör ve 2 sırt çantası içerisinde patlayıcı madde geçirilmiştir.

Teröristler tarafından kullanıldığı tespit edilen iki sığınakta ise 100 kilogram patlayıcı madde, 20 boş teneke ve bol miktarda yaşam malzemesi ele geçirilmiştir

BATMAN  Türkiye Cumhuriyeti'nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan bir ildir.

Dicle'nin aktığı topraklarda zengin tarihi geçmişi koruyan Batman ve antik kenti Hasankeyf; üç bini aşkın mağarası, orta çağdan kalma tarihi köprüsü, eski çarşısı, camii minareleri ve tarihsel anıtlarıyla bir doğa harikasıdır. 1990 yılına kadar çok hızlı bir gelişme yaşayan Batman, 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Beşiri Kozluk ve Sason ilçeleri Siirt'ten, Hasankeyf ve Gerçüş ilçeleri Mardin'den alınıp Merkeze bağlanarak Türkiye'nin 72. ili olma unvanına kavuşmuştur.

Batman tarihi itibarıyla yeni bir şehir olmasına karşın yerleşim alanında kurulan şehirlerin tarihi Sümerlere kadar uzanır. İluh Tepesi'nin bulunduğu alanda bir Sümer şehir yerleşiminin bulunduğu, ancak bataklık bir arazi üzerine kurulu olduğundan şehrin zaman içerisinde yeraltına göçtüğü düşünülmektedir.Ayrıca İluh Tepesi olarak adlandırılan Arazi, araştırmalar sonucunda doğal olmadığı ve yapay bir tepe olduğu kanıtlanmıştır. Batman'ın adını "batmak" teriminden bu nedenle almış olabileceği düşünülmektedir. 1940 yılında Batman civarında petrol bulunmuştur.

Batman'ın iklim özellikleri Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde oluşundan dolayı genel anlamda Uzak Akdeniz İklimi kapsamındadır. Yıllık ortalama yağış miktarı 750–1000 mm civarındadır. Kışlar bazen sert ve soğuk geçmektedir. 1 Ocak 2007 tarihinde termometreler -24 dereceyi göstermiştir. İlkbahar aylarında Beşiri ve Batman ovalarında bol otluk olup İç Anadolu ve Doğu Anadolu'dan mevsimlik Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan besiciliği göçü almaktadır. Ölçülen en yüksek sıcaklık 48.8 derece ile 10 Temmuz 1962'de kayda geçmiştir.

Yazlar sıcak geçmektedir. Yaz aylarında bazen şiddetli yağışlarda görülmektedir.

Sason Dağları (Aydınlık Dağları) — 2500 m

Mereto — 2967 m

Kuşaklı Dağı — 1947 m

Avcı Dağı — 2121 m

Meydanok Tepesi — 2042 m

Kortepe — 2082 m

Raman Dağı — 1288 m

Kaynak: Diyarbakır Söz